Vis meny
Alle nedlastbare

JØDAR OG MUSLIMAR / JØDER OG MUSLIMER 2 (4)

23.09.2013  |  52 min  |  NRK2Fransk dokumentarserie, 2012
Originaltittel: Juifs & musulmans. Si loin, si proches

Ideen om at det alltid har eksistert fiendskap mellom jøder og palestinere, er en myte som fører til hat på begge sider.

Når man tar for seg historien, viser det seg at det spente forholdet startet for om lag 150 år siden.
Denne serien begynner med perioden 610-721, da Islam ble født og spredde seg til et område som strekker seg fra dagens Iran til Spania.
Dokumentaren er satt sammen av vakre, animerte illustrasjoner og filmklipp.

Serien er delt i inn i fire episoder med følgende titler:

Episode 1: Opprinnelsen, 610 - 721 (1:4) Les Origines
Episode 2: Den andres plass, 721-1840 (2:4) La Place de l'autre
Episode 3: Splittelsen, 1840-1947
Episode 4: Minnenes krig, 1947 - 2012


Episodebeskrivelse 1

Fr. dokumentarserie. Ideen om at det alltid har eksistert fiendskap mellom jødar og palestinarar, er ein myte. Historieserien tek for seg epoken frå år 610-721, då islam føddes og spreidde seg i eit område frå det vi idag kjenner som Iran til Spania. (Juifs & musulmans. Si loin, si proches) (1:4)

Episodebeskrivelse 2

Fr. dokumentarserie. I 721 kontrollerte muslimane store landområde mellom Indusdalen i aust til Pyreneane i vest. Dette var starten på ein kulturelt sett rik periode, og ein av grunnane var den gode kontakten mellom jødane og muslimane. Men i det 11. og det 12. hundreåret endra alt seg gradvis. Og toleransen vart erstatta av tvangskonverteringar. (Juifs & musulmans. Si loin, si proches) (2:4)

Episodebeskrivelse 3

Fr. dokumentarserie. Etter den franske revolusjonen får jødane borgarrettar i Europa, men dei vert stadig ramma av den aukande antisemittismen. Etter kvart utviklar det seg ein religiøs og politisk maktkamp med sionisme på den eine sida, og arabisk nasjonalisme på den andre, medan palestinarane blir ofra i maktkampen. (Juifs & musulmans. Si loin, si proches) (3:4)

Episodebeskrivelse 4

Fr. dokumentarserie. Delinga av Palestina er eit faktum våren 1948. Ein krig startar ikkje over natta, og det tek tid å lære at naboane er blitt fiendar. Det israelarane kallar 'frigjeringskrig', vert kalla 'naqba'-katastrofen av muslimane. (Juifs & Musulmans. Si loin, si proches) (4:4)Trailer:

Serie

4 program

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Nøkkelord

jøder, muslimer, israel, palestinere, islam

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.