KulTour 2013 - Episode 23 "Niels Henrik Abel"
KulTour is cultural stories along the route of the Tour de France. We follow each stage, from Corsica, to the Riviera, the Alps, Pyrenees, northern France, to Lyon and finally to beautiful Paris.
Fra wikipedia:
Niels Henrik Abel (født 5. august 1802 på Finnøy i Ryfylke, død 6. april 1829 på Froland verk i Aust-Agder) var en norsk matematiker. Han tok opp og løste problem som andre hadde strevd med i hundrevis av år, gjorde nye oppdagelser og formulerte spørsmål som den dag i dag er sentrale i moderne matematikk.
Abel ble første kjent for å ha bevist at den generelle femtegradsligningen i alminnelighet ikke kan løses med de elementære regningsartene addisjon, subtraksjon, multiplikasjon, divisjon og rotutdragning. Ved å skrive om elliptiske integral på en helt ny måte, oppdaget han elliptiske funksjoner som har fått en sentral plass i teorien om komplekse funksjoner. I denne sammenhengen beviste han også sitt fundamentale addisjonsteorem som spiller en viktig rolle i algebraisk geometri og danner grunnlaget for de mer abstrakte, abelske funksjoner. Alt dette ble gjort i løpet av fem-seks år og da han døde bare 26 år gammel, var han fremdeles lite kjent i utlandet. Internasjonalt i dag tilhører han de mest berømte matematikere som har levd de siste to hundre år. I Norge regnes Abel som den fremste matematiker gjennom alle tider, ofte sammen med Sophus Lie.
I forbindelse med markeringen av 200-årsdagen for Abels fødsel, etablerte Stortinget i 2002 Abelprisen. Da det ikke er noen Nobelpris i matematikk, ble en slik pris foreslått allerede i 1899 av Sophus Lie. Betydningen av Abels matematiske gjennombrudd var da blitt ubestridelig. Likevel tok det hundre år til før prisen ble virkeliggjort. Abelprisen i 2016 ble gitt til Andrew Wiles for å ha demonstrert riktigheten av Fermats siste teorem. I beviset inngår mange innsikter og resultater som stammer fra Abel.