VIKAREN - Omtale:
Sterke prøvelser
NRK2 viser den prisbelønte dokumentaren "Vikaren" om den nyutdannede læreren Max og hans utfordringer. Han er varm og human, men en hverdag fylt av bråk og støy, sene ankomster, mobiltelefoner og uoppmerksomhet gjør at jobben kan virke uoverkommelig.
"Vikaren" kan ses på som en svensk versjon av Margreth Olins "Ungdommens råskap" fra 2004, men der Olins film ser skolesituasjonen fra ungdommenes perspektiv, forteller "Vikaren" om lærerens erfaringer i møte med de unge.
Innvandrerelever
Max Wejstorp er nyutdannet lærer. Sin første stilling har han fått på ungdomsskolen i Hallonberg, en forstad til Stockholm. Mange av elevene ved skolen er innvandrere, en del vet ikke om de får bli i Sverige - de har mye å tenke på i tillegg til skolearbeidet.
Ute av kontroll
Max møter elevene med et oppriktig engasjement. Han gjør sitt beste, men føler at tilstanden i klasserommet er i ferd med å komme ut av kontroll. Max må ta affære, , og han kontakter sin gamle klasseforstander, Folke Silvén, verdensrekordholder i å snakke baklengs og en lærer av den gamle skolen.
Det blir et sterkt møte mellom kulturer og generasjoner - og dagens læreryrke.
"Vikaren" har vært vist på mange prestisjefylte filmfestivaler over hele verden, og vant en Guldbagge for beste dokumentar i 2007.
Svensk dokumentar (2006)
Produsert av Modern TV for SVT
Original tittel: The Substitute/Vikarien
Regi: Johan Palmgren og Åsa Blanck