NRK2 mandag 10. desember 2007 kl 21.30 Miljøprofil: Frederic Hauge i BellonaFra møkkagraver til miljøhelt
Frederic Hauge står for tur i NRKs portrett-trilogi om norske miljøforkjempere. Han har vært en markant leder for miljøstiftelsen Bellona helt siden starten i 1986, og har skapt en av de sterkeste merkevarene i norsk samfunnsliv. Nylig ble han kåret til en av verdens miljøhelter av Time Magazine.
Siden midten av 80-tallet har Frederic Hauge utviklet seg fra selvsikker og storkjeftet aktivist med kjetting og kjeledress, til energisk lobbyist med dress og dokumentmappe.
42-åringen er både respektert og omstridt som debattdeltager og som rådgiver for politikere og næringsliv innen miljøvern og energipolitikk.
Heltidsaktivist som 17-åring
Allerede som 17-åring markerte han seg som miljøaktivist på heltid i Natur og Ungdom. Nå sitter han som innflytelsesrik kunnskapsleverandør og får gehør der avgjørelser fattes.
Bellona videreførte kampen Natur og Ungdom hadde startet med å avdekke nedgravde gifttønner og ulovlig avfall og utslipp. Det var Bellona som lanserte begrepet miljøkriminalitet.
I dag vet bedriftsledere bedre enn å deponere miljøfarlig avfall, de går heller til organisasjoner som Bellona og ber om hjelp til å håndtere miljøproblemene sine. Slik unngår de også å komme i Bellonas kritiske søkelys med de negative følger det får for deres omdømme.
62 ansatte i fem byer
Bellona har utviklet seg fra en liten gruppe miljøaktivister til en organisasjon på 62 ansatte med kontorer i Oslo, St. Petersburg, Murmansk, Brussel og Washington. De har engasjert seg sterkt i Russland, både når det gjelder håndtering av atomavfall og opplæring innen miljøvern.
Frederic Hauge har stor makt i organisasjonen, og innrømmer at det å ha en så profilert leder har både fordeler og ulemper. Flere ansatte har sluttet i miljøstiftelsen, kanskje nettopp av den grunn.
Ny helte-status
Nå i desember er Frederic Hauge deltaker og foredragsholder på FNs klimamøte på Bali. Der forsøker han å fremme sine tanker om CO2-håndtering, et tema Bellona har jobbet med i 15 år.
Hauges engasjement har gitt ham vervet som viseformann i EUs teknologiplattform for CO2-håndtering.
I oktober ble han utpekt som én av 43 miljøhelter i verden av prestisjetunge internasjonale tidsskriftet Time Magazine, som har over 19. millioner lesere hver uke.
Portrettet av Frederic Hauge er det andre av tre programmer om markante norske miljøprofiler. Det første handlet om Ole Kopreitan, og neste uke står Steinar Lem i Framtiden i våre hender for tur.
Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2007)
Ved Kristine Ramm