Vis meny
Alle nedlastbare

HVORFOR FATTIGDOM DEL 6

2012  |  52 min  |  NRK2



"Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt prosjekt som setter søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden. Serien består av åtte timelange dokumentarprogrammer som sendes over hele verden i løpet av en uke.
Initiativtakere er blant andre BBC og de nordiske allmenkringkasterne, og filmene blir vist samtidig i over 180 land, med over 500 millioner antatte seere. 60 kringkastingstasjoner er med å lage en temauke på tvers av medieplattformene. Prosjektet har en egen nettside, http://whypoverty.net/.

Internasjonal dokumentarserie.
Er det verre å bli født fattig enn å dø fattig? 130 millioner personer fødes hvert år, og ingen vet om de vinner i lotteriet og unnslipper fattigdommen.
Vet vi egentlig hva det vil si å være fattig? I filmen til Ben Lewis reiser vi gjennom tidene og opplever at holdningene til de fattige har endret seg. Fattigfolk er ikke lenger hva de var, -eller er de vi andre som har endret oss?


Hvorfor fattigdom?: Afrikas jord frister de rike 6:8

Kategori:Dokumentar
PROGRAMINFORMASJON: OMTALE, TEKSTING
Seriebeskrivelse: Delta i debatten på de internasjonale nettsidene www.whypoverty.net

Episodebeskrivelse
Amerikansk dokumentar. Mali er blitt helt sentralt for å forstå bakgrunnen for terroren ved gassanlegget i Algerie. Mye av jordbrukslandet er leid ut til Kina og Saudi Arabia til industrielt jordbruk, noe som har bidratt til matmangel, økt fattigdom og en desillusjonert befolkning. Militære kuppmakere har skremt vekk utlendingene, men situasjonen har også åpnet opp for Al Qaida og andre ekstreme grupper. 
(Why Poverty? /Land Rush)


Original episodetittel: Why Poverty? - NEXT HARVEST / LAND RUSH

Omtale:
For noen år siden falt verdens matvaresystem fra hverandre, etter noen år med stabile priser. Knapphet førte til at rike land begynte å kjøpe opp fruktbare landbruksområder i utviklingsland. Snart var et område på størrelse med hele Frankrike kjøpt eller utleid i Afrika.

I Mali, der 75 prosent av befolkningen er bønder, er store områder utleid til landbruksindustri for rike, mathungrige land som Kina og Saudi-Arabia.

Den amerikanske sukkerinvestoren Mima Nedelcovych planlegger å benytte 200 kvadratkilometer av Malis mest fruktbare jord til en gigantisk plantasje og en fabrikk. Han ønsker imidlertid å involvere lokalbefolkningen, og tilbyr bøndene kontrakt om sukkerrørproduksjon. Mange er begeistret for prosjektet, men han har også motstandere som betrakter dette som en ny form for kolonialisme.

Da Mali går gjennom et militærkupp, blir investorene skremt vekk. Men kan Malis bønder bekjempe matmangel og fattigdom på egen hånd?

Om "Hvorfor fattigdom"
Programmet ble første gang vist i forbindelse med "Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt, internasjonalt prosjekt som satte søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden.

Internasjonalt dokumentarprosjekt.  Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 6: Land Rush
Regi: Hugo Berkeley og Osvalde Lewat
Produksjon: Normal Life Pictures
Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.