Vis meny
Alle nedlastbare

DET VILLE EUROPA DEL 3 STORE FORANDRINGER

02.06.2015  |  48 min  |  NRK2Seerne inviteres med på en naturhistorisk reise gjennom tre milliarder år.

3:Store forandringer.

Det ville Europa 3:4
Kategori: Natur
Programinformasjon: Omtale Teksting
Seriebeskrivelse: Britisk dokumentarserie i fire deler. 

Episodebeskrivelse
I løpet av de siste 10 000 år har Europa gjennomgått store forandringer. Dyr ble temmet, frø ble sådd, skogområdene ble mindre og mineraler ble utvunnet.
Hvordan klarte den ville naturen å takle disse drastiske forandringene - og hva betydde de for oss?

Norsk kommentar: Trond Berg. (3:4)


Første gang sendt: NRK1 27.05.2005 19:55

Original episodetittel: Wild Europe

Omtale:
Landbruket kom til Europa for ca 4000 år siden. Det medførte endringer i kosthold, infrastruktur og maktbalanse, og markerte at mennesker for første gang fikk overtaket over naturen.

Gjennom dannelsen av samfunn og fellesskap ble Europas befolkning den drivende kraften i endring av naturlandskapet. Befolkningsøkningen forsterket denne utviklingen, og med introduksjonen av landbruket skjøt den ytterligere fart.

Landbruket brakte med seg dramatiske endringer. Det ble grunnlaget for store og ekspanderende sivilisasjoner, og en viktig bestanddel i handelen som oppstod. Veier og kanaler forbandt forskjellige makt- og handelssentra, og det ble lettere å forflytte varer og mennesker. Men de stadig tettere forbindelsene ble også en ulempe. For i 1347 kom et skip til Genova...

Europa mistet en tredel av befolkningen i Svartedauden ��" den største katastrofen som noen sinne har rammet kontinentet. Naturen benyttet sjansen til å ta tilbake en del av den dyrkede marken, men dette var bare et midlertidig fenomen. Etter hvert som Europas befolkning steg, måtte naturen nok en gang vike plassen. Med den industrielle revolusjon økte hastigheten i den menneskeskapte endringen av kontinentet.

I dette programmet ser vi nærmere på hvordan endringene har påvirket Europas villmark. Hva har skjedd med skogsområdene, hvordan er dyre- og planteliv blitt endret ��" og hvilke følger har dette fått for oss selv?

Om serien
Det spares ikke på effektene når BBC skal fortelle verdens naturhistorie. Med imponerende dataanimasjoner illustreres de dramatiske hendelsene som bokstavelig talt har formet verden slik den ser ut i dag.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Wild Europe
Produsert av BBC Worldwide 

Serie

Det ville Europa 4 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Natur og miljøfag, Naturfag

Utlånsnummer

P34-3

Nøkkelord

natur, europa, dyreliv, geologi, naturhistorie, vulkaner, mennesket, utvikling, mennesker, naturhistorie

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.