Ut i naturen: Tøffe tider for blomsten og bia Kategori: Natur
Programinformasjon: Omtale Teksting
Seriebeskrivelse: Gode opplevelser i norsk natur.
Episodebeskrivelse
Samlivet mellom blomsten og bia skranter. Livsviktige blomster og insekter forsvinner. Verdens matvareproduksjon står i fare om ikke verdens befolkning ser at noe må gjøres.
På Slottet har de hørt nødropet fra blomster-enga, og gjør nå sitt for å bidra til en verdensomspennende redningsaksjon sammen med en fiskebonde i Romsdal og et par fjellbønder på Møre.
På fjellgårdene finner vi mange av de utrydningstruede plantene i Norge. De holder liv i humler og villbier, som trenger blomster som blåklokke og prestekrage for å overleve og føre nye generasjoner videre.
I dette samspillet har blomster og bier skapt frøbanker rundt om i hele landet gjennom århundre.
Men etter at bøndene begynte å gjødsle med kunstgjødsel, forsvant mange utrydningstruede planter og med dem humler, bier og sommerfugler.
Blomsterengene er livsviktige for å berge truede blomster, humler og bier vi fortsatt har igjen i landet. Slåttemarkene som dyrkes på gamlemåten, er redningen. For mange av de tungdrevne gårdsbrukene på fjellgårdene er også i ferd med å gro igjen, og da blir engene helt borte.
I programmet møter vi fjellbøndene på Vesterås i Geiranger og i Svissdalen på Nordmøre, samt fiskerbonden ved Hustadvika på Romsdalskysten.
Slottet følger en verdensomspennende trend i likhet med storbyparker og slottsparker. For fire år siden tok dronning Sonja initiativ til å la store deler av Slottsparken vokse fram som blomsterenger. Slottsparken er urørt mark og her fant biologene gamle, unike frøskatter når de begynte å lete i jorda. Det er disse de nå ønsker skal få vokse fram og blomstre som egne «bed». Slottet har også skaffet seg 150 000 bier som bidrar til å pollinere blomstene. Ifølge slottsgartner Tor Smaaland skal det ha bidratt til mer fuglesang og fargerike vekster rundt Slottet, sammen med hjemmelaget honning til kongens og dronningens bord.