Vis meny
Alle nedlastbare

WILLOCHS HISTORIE

05.04.2015  |  89 min  |  NRK1



Willochs historie

Kategorier: Dokumentar og Nyheter
Programinformasjon: Omtale Teksting

Norsk dokumentar. Til høsten fyller Kåre Willoch 87 år. Fremdeles er engasjementet hans stort, han har full avtalebok og han er en aktiv debattant. I denne dokumentaren snakker Kåre Willoch åpenhjertig om sitt liv og sin politiske karriere.

Det er Edvard Hambro som har intervjuet Kåre Willoch om viktige hendelser i livet hans. 

Willoch forteller at hans politiske interesse ble tidlig vekket. Som liten fikk han være til stede da foreldrene og omgangskretsen diskuterte politikk, og han fikk lov til å spørre hvis det var noe han ville ha forklart. Ekstra interesse for forsvarspolitikk fikk han ved at både far og to onkler hadde militære grader ved utbruddet av andre verdenskrig. 

Dette programmet er Kåre Willochs egen kommentar til eget, levd liv. 

Om Kåre Willoch 
Willoch var i Tysklandsbrigaden etter at krigen var slutt, da landet skulle bygges opp igjen til å fungere etter nederlaget. Han valgte å studere samfunnsøkonomi ��" trolig en verdifull ballast inn i politikken. 

Han ble valgt inn for Høyre på Oslobenken i 1957 som den yngste stortingsrepresentanten siden 1814. Da John Lyng i 1963 satte sammen den første borgerlige regjeringen og den første koalisjonsregjeringen, ble Kåre Willoch handelsminister. 
Denne statsrådsposten fikk han også i Per Bortens koalisjonsregjering i tidsrommet 1965-71. 
Da høyrebølgen ute i verden kom med Margaret Thatcher i Storbritannia i 1979 og Ronald Reagan i USA i 1981, nådde den fort også Norge. Og det ble Kåre Willoch som skulle danne den første rene Høyre-regjeringen i Norge siden 1928. 
Etter to år ble støttepartiene i Stortinget, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet også tatt inn i regjeringen, og Willoch ledet koalisjonen til Fremskrittspartiet felte regjeringen. 

Da han forlot Stortinget i 1989, ble han fylkesmann i Oslo og Akershus. Nå engasjerte han seg i flere samfunnsspørsmål der politikken tidligere i større grad hadde lagt en demper på ham. Mange har lagt merke til hans tydeligere stemme i miljøsaker, og hans engasjement på palestinsk side i konflikten i Midtøsten.

Serie

Dokumentar

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

P1536

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.