Vis meny
Alle nedlastbare

MILORG - GUTTA PÅ SKAUEN DEL 3

26.04.2015  |  60 min  |  NRK1

Milorg: Gutta på skauen 3:3

Kategori: Dokumentar
Programinformasjon: Omtale
Seriebeskrivelse: Norsk dokumentarserie.

Episodebeskrivelse
Norsk dokumentarserie. Historien om den norske hjemmestyrken Milorg. 

Ragnar Ulstein er en av de mange Lingekarene som kommer fra England til Norge og han blir sentral i oppbyggingen av Milorg sammen med blant andre Erling Lorentsen. 
Det kommer containere med våpen og utstyr, og hjemmestyrkene blir godt bevæpnet. Forsvarets overkommando i London utstyrer flere baser som Elg i Hallingdal og base Bjørn West, nord for Bergen. Ved hjelp av Lingekarer kommer det nå i stand flere kamphandlinger med tyske avdelinger som fortsetter frem til krigens slutt. På Hamar kommer Eva Kløvstad inn i motstandsarbeidet som eneste kvinne i Milorgs distriktsledelse. 

Milorg viser muskler 
Sabotasjeaksjoner som operasjon Betongblanding i mars 1945 påfører tyskerne bekymringer. Milorg har demonstrert militært potensiale og tapene er store både på norsk og tysk side. De siste kamphandlingene gjennomføres av base Bjørn West i Matrefjellene 3. mai 1945. Tyskland kapitulerer tilslutt, og 8. mai kommer frigjøringen og en jublende norsk befolkning trekker ut i gatene. 
Etter kapitulasjonen 8. mai kan en jublende befolkning ta i mot 40 000 norske soldater. De bidrar til en trygg overgang fra krig til fred mens det fortsatt er 300 000 tyske soldater i Norge. (3:3)

Om serien 
Denne dokumentarserien om motstandsbevegelsen Milorg tar for seg forholdene hjemme i Norge under hele okkupasjonstiden, fra den spede begynnelse i 1940 og fram til seiersrusen under frigjøringen i 1945. Historien er fortalt av veteranene som selv var aktive i motstandskampen. Mange av dem forteller for første gang, mer enn 70 år etter de faktiske hendelsene. Vi møter Erling Lorentzen, Ragnar Ulstein, Wilhelm Molberg Nilssen, Eva Kløvstad, Hans Losnegård, Eilert Eilertsen, Halvard Fosse, Nils Christian Ekenes, Morten Telle, Lars Aker, Hermann Høst, Reidar Bjørn-Larsen, Finn Ramsøy og Øistein Guderud. Noen av dem har gått bort etter at intervjuene ble gjort.

Serie

Milorg - 3 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

A1499-3

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.