Milorg: Reorganisering og utbygging 2:3
Kategori: Dokumentar
Programinformasjon: Omtale
Seriebeskrivelse: Norsk dokumentarserie.
Episodebeskrivelse
Norsk dokumentarseie.
Historien om den militære hjemmestyrken Milorg.
I arkivopptak forteller Jens Christan Hauge om de fryktelige norske tapene i 1942. Hauge beskriver det som militære tap, på lik linje med tapene ellers i Europa.
Spesielt hardt gikk det ut over hjemmestyrkene på Sørlandet, hvor blant annet styrkenes leder Arne Laudal blir arrestert, torturert og senere skutt på Trandumskogen. Alt dette fører til en reorganisering i Milorg.
Lingesoldater kommer over fra England og bistår i opplæringen av hjemmestyrkene 1943, og mye av treningen flyttes nå ut på skauen. I Hallingdal og i Gudbrandsdalen bygges motstandsgruppene kraftig opp.
Utover i 1944 kommer det flere direktiver fra Forsvarets overkommando i London som styrker organiseringen, treningen og aksjonsviljen hos hjemmestyrkene.
Om serien
Denne dokumentarserien om motstandsbevegelsen Milorg tar for seg forholdene hjemme i Norge under hele okkupasjonstiden, fra den spede begynnelse i 1940 og fram til seiersrusen under frigjøringen i 1945. Historien er fortalt av veteranene som selv var aktive i motstandskampen. Mange av dem forteller for første gang, mer enn 70 år etter de faktiske hendelsene. Vi møter Erling Lorentzen, Ragnar Ulstein, Wilhelm Molberg Nilssen, Eva Kløvstad, Hans Losnegård, Eilert Eilertsen, Halvard Fosse, Nils Christian Ekenes, Morten Telle, Lars Aker, Hermann Høst, Reidar Bjørn-Larsen, Finn Ramsøy og Øistein Guderud. Noen av dem har gått bort etter at intervjuene ble gjort.