Vis meny
Alle nedlastbare

MILORG - MOTSTANDEN VEKKES DEL 1

12.04.2015  |  47 min  |  NRK1




Milorg: Motstanden vekkes 1:3

Kategori: Dokumentar
Programinformasjon: Omtale Teksting
Seriebeskrivelse: Norsk dokumentarserie.

Episodebeskrivelse
Norsk dokumentarserie. 

Serien forteller historien om den militære hjemmestyrken Milorg fra den tyske okkupasjonen av Norge i 1940 til frigjøringen og seirsrusen i 1945. Vi følger forholdene hjemme i Norge gjennom fortellingene til en rekke sentrale motstandsfolk. 70 år etter krigen er det mange av dem som forteller disse historiene for første gang slik at de blir bevart for ettertiden. I 1940 etableres de første motstandsgruppene og på høsten og vinteren kommer den første organiserte ledelsen på plass. Gestapo er tidlig ute med arrestasjoner, og angivere blir tidlig et stort problem. (1:3)


Serien i tre deler tar for seg forholdene hjemme i Norge under hele okkupasjonstiden, fortalt av veteranene som selv var aktive i motstandskampen. 

Mange av dem forteller for første gang, mer enn 70 år etter de faktiske hendelsene. 

Vi møter Erling Lorentzen, Ragnar Ulstein, Wilhelm Molberg Nilssen, Eva Kløvstad, Hans Losnegård, Eilert Eilertsen, Halvard Fosse, Nils Christian Ekenes, Morten Telle, Lars Aker, Hermann Høst, Reidar Bjørn-Larsen, Finn Ramsøy og Øistein Guderud. 
Noen av dem har gått bort etter at intervjuene ble gjort. 

Første episode: Motstanden vekkes.
Innledningsvis får vi høre om det tyske overfallet og kampene i Norge frem til nederlaget. Etter at kampene er over og de norske soldatene vender tilbake til sine hjemsteder, tar flere av dem initiativ til etableringen av en rekke motstandsgrupper utover høsten 1940. En av dem er Milorg. 
Gestapos terror rammer både sivilbefolkningen og motstandsgruppene hardt. 
I første episode får vi blant annet høre om hvordan Gestapo i 1941 foretar en lang serie med opprullinger og arrestasjoner som i stor grad var forårsaket av angiveri og løsmunnethet. 
Vi blir også fortalt hvordan Gestapo herjet i Telavåg mot slutten av april 1942. Her ble husene brent ned til grunnen og mennene sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.


Serie

Milorg - 3 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

A1499-1

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.