Vis meny
Alle nedlastbare

ALLIERT OG ALENE DEL 3

22.03.2015  |  58 min  |  NRK1



Alliert og alene 3:3

Kategori: Dokumentar og fakta
Programinformasjon: Omtale
Seriebeskrivelse
Norsk dokumentarserie.

Episodebeskrivelse
28. mai 1940: I et britisk landgangsfartøy sitter nordmannen Ivan Vanje sammen med allierte fremmedlegionærer. Sammen skal de forsøke å gjenerobre Narvik fra tyske styrker som har okkupert hjembyen hans i snart to måneder. Felttogets største slag står foran dem. (3:3)


Nordmennene driver angrepskrig, og de er i ferd med å vinne. Man øyner store sjanser til å opprette et fritt og selvstendig Nord-Norge. En stor alliert styrke er samlet rundt Narvik. De begynner gjenerobringen av byen og nærliggende områder. 
Den britiske flåten bombarderer de tyske stillingene, uten hensyn til de sivile som er fanget i området. 

Men fra kontinentet kommer det nå illevarslende meldinger: Frankrike er invadert, og de allierte drives tilbake til den engelske kanal. For å unngå tap av krigen, beslutter de allierte at styrkene i Narvik må trekkes tilbake. 

Tilbaketrekningen skal nok en gang holdes hemmelig for nordmennene. 

Om serien: To uker etter at Norge ble angrepet i april 1940, kjempet nordmennene en desperat kamp mot verdens største krigsmakt i påvente av den allierte hjelpen. Når den endelig kom, var den alt annet enn ventet. Dette er historien om da hele landet var i krig, fortalt av de som faktisk var tilstede. Britiske, franske, polske og norske krigsveteraner som deltok i felttoget i Norge, er intervjuet om sine opplevelser. Deres sterke beretninger er også rekonstruert. Denne dokumentaren i tre deler tar for seg krigens første måneder i Norge. Etter løfter om øyeblikkelig hjelp fra de allierte tok norske styrker opp kampen mot invasjonsstyrkene. Men da hjelpen endelig kom, hadde de allierte sin egen agenda: De kjemper ikke med nordmennene og holder sine operasjoner hemmelige. Den norske motstanden blir knust og overlatt til seg selv idet de allierte evakuerer Norge. Allierte soldater blir også etterlatt, ofret av sine egne styresmakter.

Serie

Alliert og alene 3 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

A1481-2

Nøkkelord

nordmenn, krig, narvik, allierte, vinne, tape, trekke seg, felttog

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.