Vis meny
Alle nedlastbare

ALLIERT OG ALENE DEL 2

15.03.2015  |  58 min  |  NRK1



Alliert og alene 2:3

Kategori: Dokumentar og fakta
Programinformasjon: Omtale
Seriebeskrivelse: Norsk dokumentarserie.

Episodebeskrivelse
Fra en liten låve speider John Sheppard ut over Gudbrandsdalen. I det fjerne kan han høre tyske rop og stridsvogner. Med en redusert tropp på bare ti mann skal han stoppe den tyske hærens framrykking. Hvordan havnet han og Norges redningsmenn i denne desperate situasjonen? (2:3)


Alle planer holdes derfor hemmelige, og samarbeidet mellom de nye allierte skranter fra første stund. 
General Ruge må innstendig overtale de allierte om å komme dem til unnsetning - hvis ikke er alt håp ute.

I denne episoden følger vi våre britiske menn til fronten og det som skal bli det første slaget mellom allierte og tyske landstyrker under 2. verdenskrig. Men soldatene har ikke et eneste kart og mangler våpen og utstyr. Det viser seg også at de ikke er ordentlige soldater, men heimeverns-soldater med et tretti timers kveldskurs i marsjering bak seg.

Om serien: To uker etter Norge ble angrepet i april 1940, kjempet nordmennene en desperat kamp mot verdens største krigsmakt i påvente av den allierte hjelpen. Når den endelig kom, var den alt annet enn ventet. Dette er historien om da hele landet var i krig, fortalt av de som faktisk var tilstede. Britiske, franske, polske og norske krigsveteraner som deltok i felttoget i Norge, er intervjuet om sine opplevelser. Deres sterke beretninger er også rekonstruert. Denne dokumentaren i tre deler tar for seg krigens første måneder i Norge. Etter løfter om øyeblikkelig hjelp fra de allierte tok norske styrker opp kampen mot invasjonsstyrkene. Men da hjelpen endelig kom, hadde de allierte sin egen agenda: De kjemper ikke med nordmennene og holder sine operasjoner hemmelige. Den norske motstanden blir knust og overlatt til seg selv idet de allierte evakuerer Norge. Allierte soldater blir også etterlatt, ofret av sine egne styresmakter.

Serie

Alliert og alene 3 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

A1481-2

Nøkkelord

norge, krig, allierte, svikte, hemmelig, unnsetning, tyskere, hæren, framrykking

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.