Vis meny
Alle nedlastbare

HISTORISKE HENRYKKELSER - DEL 6 Kikkert Olsen - forløperen til tekstmeldinger

13.10.2002  |  29 min  |  NRK1






6: Kikkert-Olsen. 

Navnet "Kikkert-Olsen" fører kanskje tankene til en byoriginal eller et bygdegeni, og noen av disse trekkene hadde kanskje Christian Holberg Gran Olsen. Men først og fremst var han en original oppfinner og en genial optiker. 

Henry Notaker møter mannen som lagde verdens raskeste telegrafapparat, som vant gull på verdensutstillingen i 1878, men fikk aldri fart på salget av sin geniale maskin. Skikkelig suksess opplevde han først da han åpnet verdens første folkeobservatorium med en kjempekikkert midt i Slottsparken i Oslo.

Henry Notaker forteller om Christian Holberg Steen Olsen, original oppfinner, genial optiker og populært kalt Kikkert-Olsen. Vi får også møte Olsens oldebarn, visesangeren Alf Cranner, som har skrevet en bok om sin en gang så glamorøse, men nå så glemte slektning.

Christian Holberg Steen Olsen var en av de første som eksperimenterte med det som i dag kalles tekstmeldinger. Hans telegrafapparat, som var det raskeste i verden, ble berømt langt utenfor landets grenser. Dessuten bygde han verdens første folkeobservatorium, en kjempekikkert som ble oppstilt på Abelhaugen ved Slottet i Oslo, og som ble besøkt av tusenvis av mennesker.

Henry Notaker følger Kikkert-Olsens oppturer og nedturer, og banker støv av den gamle stjernekikkerten som nå står bortgjemt på et landsens lager.

Serie

Historiske henrykkelser 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

0969-6

Nøkkelord

byoriginal, bygdegeni, optiker, telegraf, apparat, verdensutstilling, gull, vant, folkeobservatorium, kikkert, oslo

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.