Vis meny
Alle nedlastbare

HISTORISKE HENRYKKELSER - DEL 5 Et dukkestuehjem

29.09.2002  |  29 min  |  NRK1





5: Et dukkestuehjem. 

Gjenstander har også en historie. På Norsk Folkemuseum står en dukkestue fra slutten av 1800-tallet, med flere etasjer. En av Norges mest berømte barnebokforfattere, Aagot Gjems Selmer, fikk laget den mens hun bodde i Balsfjord som legefrue. Men Aagot hadde også en karriere som skuespillerinne og samfunnsdebattant. 

Henry Notaker følger i hennes fotspor fra fødebyen Kongsvinger, til Christiania, videre til Troms og endelig til Ås i Akershus.

På Norsk Folkemuseum står en dukkestue fra slutten av 1800-tallet, med flere etasjer og rom, møbler, malerier, store og små personer. I kveld besøker Henry Notaker denne dukkestuen sammen med 12 år gamle Mariken. Hun er tippoldebarn til kvinnen som fikk laget dukkestuen, skuespilleren og forfatteren Aagot Gjems Selmer.

For å fortelle om Aagots liv reiser Notaker til hennes fødeby Kongsvinger, der hun levde samtidig med Jonas Lie, Dagny Juel og Erik Werenskiold. Han fortsetter til Christiania Teater hvor Aagot spilte Ibsen-roller, til Balsfjord i Troms hvor hun som legefrue begynte å skrive bøker, og endelig til Ås i Akershus der hun startet sin virksomhet som samfunnsdebattant.

Aagot Gjems Selmer var i sin tid en av Norges mest berømte barnebokforfattere, og bøkene ble oversatt til en rekke europeiske språk.

Serie

Historiske henrykkelser 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

0969-5

Nøkkelord

dukkestue, rom, møbler, etasjer, malerier, personer, samfunnsdebattant

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.