3:Samvittighetsfangen Marcus Thrane. Sju års fengsel for sin samvittighets skyld, vi hører ofte om det fra andre hjørner av verden. Det er vanskeligere å skjønne at for 150 år siden skjedde det hos oss, med Marcus Thrane, som på tre år skapte Europas største arbeiderbevegelse i forhold til folketallet.
Henry Notaker følger arbeiderlederen på veien mot og i fengselet.
Sju år i fengsel for sin samvittighets skyld. Vi hører ofte om det fra andre hjørner av vår verden, det er vanskeligere å ta inn at for 150 år siden skjedde det hos oss. I det tredje programmet â€Historiske Henrykkelser†følger Henry Notaker skjebnen til arbeiderlederen Marcus Thrane fra han ble satt i varetekt i 1851 til han slapp ut av fengselet i 1858.
Gjennom historiske tilbakeblikk får vi også se Thrane i barndom og ungdom der han opplevde ting som skulle være med på å farge hans senere beslutninger. Thranes sak vakte stor oppmerksomhet i samtiden. Den gikk helt til Høyesterett, og han tilbrakte flere år på det nye Botsfengselet som var bygd etter tidens mest moderne prinsipper. Her kan vi fortsatt se navnet hans i protokollen og den klokka som har ringt hvert kvarter i 150 år og minte Thrane om hvor sakte tiden gikk.