Vis meny
Alle nedlastbare

UBERØRT DEL 1

30.12.2014  |  28 min  |  NRK1Tirsdag 30.12.201419.45

Ut i naturen: Uberørt (ttv)1:5

Premiere! 

Det er et eller annet med natur som er bra. Men hva? 

Programleder Trond Berg inviterer til å bli med på leting etter det uberørte. Han prøver å finne røttene til vår naturkjærlighet. (1:5)


En forkommen kongeørn blir funnet og tatt i forpleining. Den kan ikke fly og feiler et eller annet. Ørn blir gjerne brukt som et symbol på frihet og stolthet, på det utemmede og ville. Derfor er det en passende oppgave å gjenforene villmarksfuglen med villmarka.

Alle har en fornemmelse av hva de mener med ordet «natur». Men det er ikke så lett å uttrykke det når man prøver å trenge dypere inn. Hva skal til for at vi skal kalle den uberørt? Natur og sivilisasjon blir gjerne sett på som motsetninger. Men når vi ser på dyra, virker det ikke som om de er så opptatt av forskjellen.

En gang var det ingen forskjell, for mennesket var selv et stykke natur. I steinalderens jeger- og samlersamfunn var det ingen klar grense. I sine korte liv på kreftenes nåde appellerte de til gudene om hell og lykke. Slektskapet til de andre dyrene føltes direkte og nært, det var et slags sjelelig fellesskap. Vi kan kjenne rester av det den dag i dag.

Serie

Ut i naturen

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Natur og miljøfag, Naturfag, Naturgeografi

Utlånsnummer

A1450-1

Nøkkelord

natur, klima, miljø, kongeørn, frihet, stolthet, villmark

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.