Vis meny
Alle nedlastbare

LØRDAGSREVYEN - BARNEHAGE UTEN LEKER

06.12.2014  |  4 min  |  NRK1



Dagsrevyen  Lørdagsrevyen 06.12.2014

Kategori: Nyheter

Episodebeskrivelse
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.


UTDRAG 11:

Barnehage uten leker

Lørdag kveld får vi se Abra Cadabra barnehage bli intervjuet på lørdagsrevyen i NRK. Her har nemlig barnehage fjernet de vanlige lekene.

Undring
Kristin Lyngstad ved Abra Cadabra barnehage forteller at det ikke var slik at de bestemte seg for å ikke bruke leker fordi de er leker.
Men vi ønsket å ta i bruk gjenbruksmaterialer for å legge til rette for utforskning. Vi så at barna gikk fort lei lekene og at rolleleken ikke var så langvarig. Først prøvde vi det ut i samlingsstunden og da så vi hvor stor interesse barna viste, at de undret seg mer, tok større del i samtalen og hadde mange ideer i hva vi skulle gjøre med materialet. Vi så også at det styrket gruppetilhørigheten og samspillet dem i mellom, forteller Lyngstad.

Pirrer nysgjerrigheten
Det var våren 2011 dette ble utprøvd og etterpå bestemte barnehagen seg raskt for at de skulle ta bort alle leker til nytt barnehageår i 2011.
Men vi måtte selvfølgelig erstatte lekene med noe annet, sier Lyngstad og forteller at de da begynte å lage installasjoner i innemiljøet som skulle tiltrekke ungene estetisk og pirre nysgjerrigheten.

Mer sammen-spleiset
Det er en veldig spennende måte å arbeide på som viser hva barna tenker, hvilke strategier barna bruker og som får fantasien og kreativiteten til å blomstre, sier Lyngstad.
I tillegg har barnehagen erfart at når materialet er kjønnsnøytralt så leker barna mer på tvers av kjønn og alder.
I tillegg leker de i større grupper fordi det ikke blir en kamp om lekene men at de i stedet ser at samarbeid med andre barn lønner seg. Leken blir mer spennende, sier Kristin Lyngstad.


Serie

Dokumentar

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Samfunnsfag

Utlånsnummer

A1444

Nøkkelord

barnehage, leker, resirkulering, samarbeid, grupper

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.