Vis meny
Alle nedlastbare

HISTORIEN OM NORGE - FORLISET PÅ JULAFTEN

05.12.2008  |  29 min  |  NRK1

NRK1 30. november 2003 Historien om Norge

13. Forliset Livet på ”Lossen”

Vi skal tilbake til seilskutetida i kveldens episode av ”Historien om Norge”.
I kveld forteller Karsten Alnæs om sjømannslivet i seilskutetida, en tid som har betydd svært mye for landets velstand og gjorde oss til verdens tredje største sjøfartsnasjon. Men for sjøfolkene om bord var hverdagen beinhard.

Julaften 1717, midt under Den store nordiske krig, feier en forferdelig storm over hele Europa. Fregatten ”Lossen” befinner seg utenfor Hvalerøyene, og desperasjonen om bord brer seg etter hvert som forliset synes uunngåelig.

Vraket av ”Lossen” ble ikke funnet før nesten 250 år seinere, i 1963. Karsten Alnæs lar oss ta del i hverdagslivet om bord fram mot skipets undergang. Disiplinen om bord i skutene var beinhard, og straffene grufulle. Den som klaget på maten, risikerte pisking tre dager i strekk. Kjølhaling var straffen for andre forseelser, og kunne ofte ende med døden.


Alle om bord, fra førstereisgutt til kaptein, var inndelt i et nådeløst stillingshierarki. Men da ”Lossen” havnet i orkanens vold, gjaldt det å berge seg, den som kunne. Også de svenske krigsfangene ble ført opp på dekk denne skjebnesvangre julaftenen.

Serie

HISTORIEN OM NORGE 16 DELER

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

0264-13

Nøkkelord

lossen, seilskute, sjømannsliv, velstand, sjøfartsnasjon, fregatt, forlis, vrak, disiplin, pisking, kjølhaling, straff, hierarki, orkan

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.