NRK1 16. november 2003 Historien om Norge
11) En presset kultur Sjamanen i Finnmark
Den samiske noaidens tromme, eller runebom, ble betraktet som djevelens instrument og et bevis på satans makt over folket i nord.
Med utgangspunkt i rettssaken mot en sjaman i Finnmark forteller Karsten Alnæs i kveld om samenes skjebne på 1600-tallet. Den samiske befolkningen ble fraranet sine rettigheter av de norsk-danske myndighetene, og den eldgamle samiske naturreligionen ble forbudt.
Vi skal til Vest-Finnmark i året 1627. På tinget i Hasvåg står Quiwe Baarsen tiltalt for trolldomskunster. Han er en noaide - en hellig mann for den samiske urbefolkningen. Nå er hans virksomhet satt i forbindelse med et forlis på Altafjorden, der en sjekte er gått ned med fem mann om bord. Disse skal sjamanen ha forgjort ved hjelp av djevelkunster - en forbrytelse som straffes med båldøden.
Samene var spesielt utsatt i en tid da trolldomsprosessene i Europa var på sitt aller mest intense. Det var en alminnelig oppfatning at ondskapen kom nordfra, ved jordens ytterste ende, samtidig som urfolkets magiske evner ble betraktet som djevelens verk. Utøvelse av den gamle samiske sjamanismen var strengt forbudt.
Samtidig som urfolkets religion og kultur ble forsøkt utryddet ved hjelp av hardhendte kristenlover, var den samiske befolkningen knuget mellom norsk-danske, svenske og russiske styresmakter. Det var stadig strid om eiendomsretten over de samiske bosettingsområdene, og på grunn av flytende landegrenser måtte samene ofte betale skatt til tre land.
Serie
HISTORIEN OM NORGE 16 DELER
Anbefalt for klassetrinn
8-13
Fag
Historie,
Samfunnsfag
Utlånsnummer
0264-11
Nøkkelord
finnmark,
sjaman,
samer,
runebom,
instrument,
rettssak,
1600-tallet,
trolldomskunster,
urbefolkning,
hellig mann,
kultur,
utryddet,
eiendomsrett,
landegrenser
Tilgjengelig som
› Nedlasting
Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.