Vis meny
Alle nedlastbare

HISTORIEN OM NORGE - DEN NORSKE UNDERKLASSEN

15.11.2008  |  29 min  |  NRK1

NRK1 9. november 2003 Historien om Norge:
10) Den norske underklassen
Slavesamfunnet Norge

Karsten Alnæs forteller om småkårsfolkets historie i kveldens episode.
I annen episode av ”Historien om Norge” forteller Karsten Alnæs om livet til slaver og småkårsfolk i Norge, fra vikingtidas treller til husmannsfolket på landsbygda.

Minst en firedel av befolkningen i Norge på 1100-tallet bestod av treller, mange av dem røvet på vikingenes utenlandstokt. Etter loven ble trellen betraktet som privat eiendom på linje med et husdyr, som herren kunne utnytte, selge og til og med drepe etter eget forgodtbefinnende. Eieren kunne også fritt benytte sine treller seksuelt.

Husmannsvesenet
Trellsystemet forsvant på 1200-tallet, og etter svartedauden ble klasseskillene i Norge utjevnet. Men fra 1600-tallet og utover, i takt med den store befolkningsøkningen, vokste det fram en ny underklasse - husmannsfolket. Det var eiendomsløse som ryddet seg små plasser på annen manns jord mot å betale med sin egen arbeidskraft.

På midten av 1800-tallet var det hele 65 000 husmenn i Norge. For plassfolket kunne livet bli både slitsomt og fattigslig. Som oftest måtte både mann og kone gjøre pliktarbeid for husbonden, og det ble lite tid og krefter til å dyrke opp egen jord.

Den ukjente fortelleren
Karsten Alnæs lar oss også få høre historien om Lars Hansen Svendserud, den ukjente fortelleren bak mange av Jørgen Moes mest kjente folkeeventyr. Han var en farløs husmannsgutt som levde i ytterste fattigdom. Dessuten var han halt, og ble regnet som nærmest tilbakestående. Likevel har han gitt oss våre saftigste og mest særegne eventyr.

Serie

HISTORIEN OM NORGE 16 DELER

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Samfunnsfag

Utlånsnummer

0264-10

Nøkkelord

småkårsfolk, vikingtid, treller, husmannsfolk, landsbygda, husmannsvesenet, underklasse, eiendomsløse, arbeidskraft

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.