Vis meny
Alle nedlastbare

HISTORIEN OM NORGE - EN NÅDELØS TID

01.11.2008  |  29 min  |  NRK1

8: En nådeløs tid.

NRK1 08.06.2003 8. En nådeløs tid
I hemmelighet føder tjenestetausen Anne et dødfødt barn. Ensom - og uten støtte fra verken familie eller andre, må Anne innrømme et fosterdrap hun ikke har begått. Presset fra hensynsløse embetsmenn var stort. En fortelling om den norske allmuens møte med de styrende embetsmenn på 1600-tallet. Rettsapparatet kunne være nådeløst mot dem som ikke eide noe.
Foreløpig finale

Karsten Alnæs’ populærhistoriske serie er blitt en seersuksess. Til høsten er han tilbake med åtte nye programmer. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I kveldens sesongavslutning skal det handle om ei norsk fattigjentes møte med nådeløse embetsmenn på 1600-tallet. I Valldal i Indre Sunnmøre føder den ugifte tjenestejenta Anne et dødfødt barn i år 1682. Noen dager senere finner bygdefolket et barnelik i elva.

Når lensmannen innkaller alle tjenestejenter og ugifte kvinnfolk i området for å finne ut hvem som er mor til barnet, innrømmer Anne straks at det er henne. Snart har bygdas mektige menn staket ut veien for den ensomme og forsvarsløse jenta. Uten støtte fra familie eller andre blir hun presset til å tilstå fosterdrap og dømmes til døden ved halshogging.

Serie

HISTORIEN OM NORGE 16 DELER

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag



Utlånsnummer

0264-8

Nøkkelord

fødsel, barn, dødfødt, ensom, utstøtt, fosterdrap, embetsmenn, almuen, 1600-tallet, rettsapparatet, nådeløst, lensmann, mor, død, halshogging

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.