Migrapolis: Kystfolket (t)De kommer langveisfra men har slått rot i nord.
Hvordan er det å komme langveisfra til en liten kystkommune i Norge? Er det lett å slå rot? Og stemmer det at kystfolk er mer åpne for fremmede?
Franske Claudine Annie Guillot og svenske Jan Erik Bengtsson flyttet til Havøysund i 1994. I utgangspunktet skulle de bare ha en prøvesommer der, men så ble de så glad i stedet, at de bare har blitt boende. Paret driver nå et lite gjestehus med havfisking.
Sammen har de to barn, en jente på 13 og en gutt på 17.
Det har vært en stor overgang å flytte til havgapet, men Claudine har funnet seg til rette på stedet. Det at paret opprettet sin egen bedrift, bidro til at de andre innbyggerne i Havøysund oppfatter dem som sine egne.
Men det å bo i et småsamfunn har både positive og negative sider. Fordelen er at alle hjelper til ved behov. Ulempen er at det av og til kan være litt slitsomt å ikke kunne forsvinne i mengden.
Fra Rangoon til Inndyr
Kyi Kyi kom til Norge som flyktning fra Myanmar for tre år siden sammen med sine to døtre. Kontrasten var stor mellom millionbyen Rangoon og det lille tettstedet Inndyr i Gildeskål kommune i Nordland.
Selv føler hun seg godt mottatt, og er i dag etablert med jobb og mange venner på det sitt nye hjemsted.