Vis meny
Alle nedlastbare

LAKSETELLING MED SNORKEL

18.11.2014  |  28 min  |  NRK1



Ut i naturen: Laksetelling med snorkel (ttv)

Er villaksen og sjøørreten i fare? Forskere har det som fisken i vannet og flyter nedover elva mens de teller antall fisk som kommer for å gyte. Programleder Kari Toft tar på seg våtdrakt og blir med. 

Saltdalselva er ei populær fiskeelv som renner nordover fra Saltfjellet og ut i Saltdalsfjorden ved Rognan. Elva er gyteplass for både laks, sjøørret og sjørøye. Men for å vite hvor mange fisker sportsfiskerne i området kan ta opp, må det være en oversikt over hvor mye fisk det er i elva.

Derfor kaster forskere og fisketellere, i regi av Skandinavisk naturovervåkning, seg ut i elva hver eneste høst og teller antall fisk de møter på sin veg. De arts- og kjønnsbestemmer dem, i tillegg til at de deler dem inn etter størrelser. Alt dette mens de flyter nedover strømmen.

Forskerne overvåker laksebestanden i elver langs hele kysten. Det betyr at de snorkler og teller fisk i om lag 30 mil hver høst for å få en best mulig oversikt over gyteforholdene for Atlanterhavslaksen.

I Saltdalselva har de registrert et ganske likt antall laks så lenge tellingene har pågått, men antallet gikk merkbart ned i 2013. Nå er forskerne spente på resultatet fra årets tellinger.

Svømmer med hai
Ut i naturen blir også med noen som drister seg til å svømme med hai i Norge.

I tillegg blir vi nærmere kjent med den truede arten pigghå, og vi blir med de lekne og dristige brødrene Wegge over havet til Bjørnøya for å se om de omsider får oppfylt drømmen om å surfe på den værharde utposten.

Og så viser vi årets siste kandidater i seervideokonkurransen.

Serie

Ut i naturen

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Naturfag

Utlånsnummer

N1349

Nøkkelord

laks, sjøørret, villaks, forskere, flyter, elva, teller, antall, fisk, gyte, våtdrakt, hai, pigghå, dristig, bjørnøya, drømmen, surfe

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.