Vis meny
Alle nedlastbare

PÅ VÅR LILLE STORE JORD - HINDUISMEN

22.12.2002  |  15 min  |  NRK1Programmene handler om barn som tilhører andre religioner og bor i Norge

4: Hinduismen

En skoletime med Vartika

Vartika er hovedpersonen i det siste programmet i adventsserien om barn av en annen tro enn den kristne. Familien hennes er indisk, og de tilhører den hinduistiske tro.

Vartika står opp og går på skolen. Det er advent, og klassen snakker om jul og juletradisjoner.

I dag skal Vartika snakke om sin egen religion i klassen. Hun forteller om en av hinduenes høytider, lysfesten Divali. De fleste hinduer i Norge feirer også vår jul, og mange har juletre. Samtidig har de egne tradisjoner og ritualer.

Om hinduismen
Hinduismen er en mangfoldig og tolerant religion med mange guder. Den har ingen tidfestet begynnelse og heller ingen grunnlegger eller noe overordnet presteskap.

Hinduismen har ikke én hellig bok slik som Bibelen eller Koranen, men flere hellige skrifter. Viktigst er veda-tekstene.

Hinduer tror at mennesker blir gjenfødt igjen og igjen, og at ens skjebne er resultat av handlinger man har utført i tidligere liv. Ved å leve et høyverdig liv er det mulig å bli gjenfødt i en høyere form i det neste liv. Det endelige målet, frelsen, er en tilstand av evig hvile uten sjelevandring.

Hinduismen er knyttet til India, der mer enn 90 prosent av tilhengerne bor. I alt finnes det nærmere 790 millioner hinduer i verden.


Serie

PÅ VÅR LILLE STORE JORD 4 deler

Anbefalt for klassetrinn

1-10

Fag

RLE Religion Livssyn og Etikk

Utlånsnummer

0188-4

Nøkkelord

fremmede religioner, hinduismen, religion, mange guder, veda-tekstene, frelse, høyverdig liv, karma

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.