Programmene handler om barn som tilhører andre religioner og bor i Norge
4: Hinduismen
En skoletime med Vartika
Vartika er hovedpersonen i det siste programmet i adventsserien om barn av en annen tro enn den kristne. Familien hennes er indisk, og de tilhører den hinduistiske tro.
Vartika står opp og går på skolen. Det er advent, og klassen snakker om jul og juletradisjoner.
I dag skal Vartika snakke om sin egen religion i klassen. Hun forteller om en av hinduenes høytider, lysfesten Divali. De fleste hinduer i Norge feirer også vår jul, og mange har juletre. Samtidig har de egne tradisjoner og ritualer.
Om hinduismen
Hinduismen er en mangfoldig og tolerant religion med mange guder. Den har ingen tidfestet begynnelse og heller ingen grunnlegger eller noe overordnet presteskap.
Hinduismen har ikke én hellig bok slik som Bibelen eller Koranen, men flere hellige skrifter. Viktigst er veda-tekstene.
Hinduer tror at mennesker blir gjenfødt igjen og igjen, og at ens skjebne er resultat av handlinger man har utført i tidligere liv. Ved å leve et høyverdig liv er det mulig å bli gjenfødt i en høyere form i det neste liv. Det endelige målet, frelsen, er en tilstand av evig hvile uten sjelevandring.
Hinduismen er knyttet til India, der mer enn 90 prosent av tilhengerne bor. I alt finnes det nærmere 790 millioner hinduer i verden.