Vis meny
Alle nedlastbare

LEONARDO DA VINCI - HAN FIKK VERDEN TIL Å GÅ FRAMOVER DEL 1

02.01.2004  |  50 min  |  NRK2



NRK2 02.01.2004

Profil: Leonardo da Vinci

1) Han fikk verden til å gå fremover

I ”Det siste måltid” tok Leonardo da Vinci i bruk både nye farger og nye teknikker som aldri hadde vært brukt før (Foto: BBC Worldwide)
I to programmer blir vi kjent med en av de mest kreative hjerner i menneskets historie. Historien blir fortalt på en helt ny måte. Som kunstner, vitenskapsmann og ingeniør var Leonardo da Vinci (1452-1519) en av de største personlighetene i renessansen, men svært få fakta om hans liv og person er kjent.

Portrettet viser et utrolig allsidig geni som levde et turbulent liv med suksess og fiasko. Ved hjelp av grafikk og virtuell virkelighet kan seerne gå i Leonardos fotspor i renessansens Italia. Skuespilleren Mark Rylance spiller Leonardo i dramatiserte sekvenser. Programmet ser også nærmere på Leonardos fremragende oppfinnelser.

Første program
I det første programmet møter vi Leonardo i fødselsåret 1452. I byen Vinci blir Leonardo født utenfor ekteskap, en ensom gutt som vandrer i åsene og ser på fuglene som flyr. Han har usedvanlige evner når det gjelder å observere, og litt heldig er han også: Han bor like ved renessansebyen Firenze, den vestlige verdens kulturelle hovedstad. Her får Leonardo lærlingplass, og når han maler sin første engel i Verrocchios ”Kristi dåp”, kaster læreren penselen. Han har sett et geni.

Leonardo er nå en tenåring på randen av suksess, men Firenze vil ikke godta ham - en bastard uten utdannelse i de intellektuelles by. Firenze var ikke stedet for arbeiderklassens helter. Leonardo drar videre til Milano, og på toget møter han Milanos despotiske leder, Ludovico Sfoza. Leonardo anbefaler seg til ham: Han kan lage krigsvåpen, han kan spille musikk, han kan arrangere hageselskaper og han kan male litt…

I Milano får Leonardo utfolde seg på alle måter. Han tar for seg planetene, han studerer fyllikene i gatene for å finne Judas’ ansikt, og han maler ”Det siste måltid” med en teknikk som aldri hadde vært brukt før. Men som Leonardo går løs på arbeidet med store bronseskulpturer, invaderer franskmennene Milano. Leonardos bronsearbeider blir ødelagt foran øynene hans. Drømmen er over.

Produksjon: BBC Worldwide

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Historie, Kultur, Kunst og håndverk

Utlånsnummer

N513-1

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.