Vis meny
Alle nedlastbare

GALAPAGOS DEL 3

20.07.2007  |  49 min  |  NRK1



 Galapagos Naturens krefter


De 13 øyene er formet av en enorm undersjøisk vulkan (Foto: BBC Worldwide)

Blant de 13 Galapagosøyene, klippeformasjonene og skjærene er ikke noe sted så uframkommelig og uforutsigbart som øya Fernandina, øya med den mest aktive vulkanen. Hunn-iguaner må klatre over 1000 meter for å finne et egnet sted å legge eggene sine.

Øyene er i stadig forandring gjennom vulkanutbrudd med få års mellomrom, og det gjør dem vanskelig tlgjengelig. Men mangrove-skogen er en oppfinnsom pioner. Frøene tåler salt, og setter seg fast på karrig lava-terreng hvor de lager tette labyrinter av vegetasjon. Dette er livsviktig for fisken, som trenger skygge fra ekvator-solen. Selv på de mest utsatte strendene finner pels-seler ly i grotter som er formet av vulkanske lavastrømmer.

Roca Redonda er den fjerneste øya, og er snaue 300 meter over vannoverflaten. Den er likevel en viktig plattform for sjøfugl i hekketiden. Undersøkelser viser at også denne øya, som alle de andre, er formet av en enorm undersjøisk vulkan.

Britisk dokumentar (2006)
Produsert av BBC Worldwide

Serie

Galapagos 3 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Naturgeografi

Utlånsnummer

P839-3

Nøkkelord

galapagos, vulkan, klipper, skjær, uframkommelig, fernandina, iguaner, egg, forandring, mangroveskog, frø, lava, labyrinter, fisk, ekvator, strender, grotter, roca redonda, sjøfugl, hekketid

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.