Vis meny
Alle nedlastbare

SMOI - RØVERSPRÅK I MANDAL - TYPISK NORSK SESONG 3 DEL 8

23.04.2006  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 3 Del 8. Språkforvirring


Hemmelige språk og tegnspråk beherskes bare av de som har valgt å lære seg det. I kveld gjør Petter Schjerven et dypdykk i språk forbeholdt bestemte grupper.

For snart 100 år siden fant mandalittene opp et eget røverspråk for voksne. De kalte det smoi, og kunne fritt si at ”Stikrianasseran foråst gening git når dandug kepre nåss”. Folk fra Kristiansand forsto ikke et kvekk og det var hele poenget. Smoi var et hemmelig språk, og Petter Schjerven reiser til Mandal for å se om det fortsatt lever.

Et annet språk som lever i beste velgående, men som ikke er så lett forståelig for de fleste nordmenn, er tegnspråk. Mytene er mange, og Petter får hjelp av Sonja Erlendkamp til å besvare noen av de vanligste spørsmålene; er tegnspråk et verdensspråk, finnes det dialekter på tegnspråk og er tegnspråk et visualisert norsk?

Vi har 29 bokstaver i alfabetet vårt og æøå er nok mer typisk norske enn de fleste andre. Like fullt har bokstavene qwcxz langt høyere status hos mange, og de fleste rynker på nesen når bacon blir foreslått til bæiken. Men hvorfor er det sånn? Språkentusiasten Petter tar debatten.

I tillegg blir seerne invitert med på en gåte: Er det mulig å sette ordet ’og’ fem ganger etter hverandre i en meningsbærende norsk setning?

Ukens gjest er Atle Antonsen.


Trailer:

Serie

TYPISK NORSK Sesong 3 10 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

P315-8

Nøkkelord

dialekter, språklære, nynorsk, dialekt, norrønt språk, juss-språk, språk, ord, dysleksi, ordbok, språkregler

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.