Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 3 DEL 6

09.04.2006  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 3 Del 6. Rett og galt i norsk språk - riktig norsk


Petter Schjerven vil sjekke om alt var mye bedre før (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hvem eier det norske språket? Hvem bestemmer hva som er rett og galt? Dette er sentrale spørsmål for Petter W. Schjerven i kveldens program, som handler om pensjonerte språkregler, rødt blekk, og ikke minst konsekvensen av å sette 45 utropstegn etter hverandre!

Det språklige engasjementet sitter nemlig dypt i den norske folkesjela, og fascinasjonen for korrekt språk kan stamme fra de aller første menneskene som bosatte seg her i landet, for 12000 år siden. Karsten Alnæs presenterer historien om Norge slik den kunne vært dersom språkregler var det mest sentrale.

Det norske språket har forandret seg mye gjennom historien, og flere av språkreglene som besteforeldrene våre lærte på skolen, gjelder ikke lenger. Selv Petter W. Schjerven må ta et vemodig farvel med språkregelen "I-en og Y-en gikk en tur i byen, så møtte de J-en og ville ikke se-n".

Alt var bedre før…
Siden 80-tallet har rettskrivingen vært et nedprioritert felt i norskfaget på skolen. Resultatet er at norske skoleelever i dag sliter med språket. Forskning viser at i takt med dårligere rettskriving er vi blitt feitere, latere og mer kriminelle. Har samfunnet forfalt siden 80-tallet?

Petter W. Schjerven snakker med lærere som ble fratatt et av sine viktigste arbeidsredskaper: rødpennen.

Vi møter også Erna Solberg og Edvard Schultheiss som har dysleksi og forteller om sin skolegang der røde streker var en sentral del av hverdagen.

I tillegg får vi ukens liste og ukens uttrykk. Ukens gjest er Anders Heger.





Serie

TYPISK NORSK Sesong 3 10 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

P315-6

Nøkkelord

dialekter, språklære, nynorsk, dialekt, norrønt språk, juss-språk, språk, ord, dysleksi, ordbok, språkregler

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.