Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 3 DEL 5

02.04.2006  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 3 Del 5. Ordets makt


Det sies at pennen er mektigere enn sverdet, men er det skrevne ord sterkt nok til å kurere sykdom? Hvordan kan du hindre fortrolig informasjon i å komme på avveie? Og hvor avhengige er vi av språk i hverdagen?

Noen ganger handler ikke språk om å kommunisere åpent, men om å forkludre budskapet sitt for folk flest. Vi er omgitt av fordekte budskap hele tiden, og den som forstår informasjonen, sitter på makten.

I kveldens program gir Petter Schjerven et lynkurs i kryptering, og vi tar en titt på Norges eldste svartebok. Er svartebokas innhold ren og skjær overtro, eller kan den kurere sykdom og hjelpe deg å finne kjærligheten? Petter får med seg Egil ”Drillo” Olsen og undersøker saken.

Afasi og fantasi
Hjernen er verdens mest finurlige kodemaskin. Per Andersen gir oss en oversikt over hvordan språksentrene i hjernen fungerer når vi kommuniserer. Vi møter dessuten Hege Stokke Johnsen som våknet opp etter en operasjon i hjernen, og hadde mistet språket sitt, bortsett fra ett ord: pølse.

Mens Hege måtte lære morsmålet sitt på nytt, finner vi også de som fordyper seg i fremmede språk, og til og med i språk som aldri har eksistert: Petter tar turen til Askøy, der verdens fremste ekspert på J.R.R. Tolkiens alvespråk holder til.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 3 10 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

P315-5

Nøkkelord

dialekter, språklære, nynorsk, dialekt, norrønt språk, juss-språk, språk, ord, dysleksi, ordbok, språkregler

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.