Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 3 DEL 2

12.03.2006  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 3 Del 2. Hva er typisk norsk?


Petter Schjerven spør Arne Torp om hva som gjør norsk til norsk på Island. 
I den tredje sesongen med det populære programmet om språk stiller Petter Schjerven det betimelige spørsmålet: Hva er egentlig typisk norsk? Svaret får han kanskje etter et snodig møte med skuespiller Ane Dahl Torp og hennes far, språkforskeren Arne Torp.

Språk er kultur. Språk er kommunikasjon. Språk er identitet. Språk er viktig. Til og med norsk er viktig. Men hva er egentlig typisk norsk? I de forrige rundene av programserien ble ikke svaret gitt, så det er altså god grunn til å lage en serie nye programmer om det norske språket. I kjent stil vil derfor Petter Schjerven lose oss gjennom faste poster som ukens gjest, ukens liste og ukens uttrykk.

Ane Dahl Torp
I kveld møter vi den kritikerroste skuespilleren Ane Dahl Torp og hennes far, språkforsker og språkelskeren Arne Torp. Ane har laget filmen ”Alt om min pappa” der hun vil ta et oppgjør med farens hang til å være islandske Arni fra svunnen tid. Når faren er Arni, snakker han et språk Ane ikke forstår og lever seg inn i en forhistorisk tidsepoke. Dette synes Ane er frustrerende og ber faren om å dempe sin fascinasjon for Arni-figuren.

Ukens liste
Et populært innslag i Typisk norsk er ukens liste og i vårens runde er listen (e) selvfølgelig med. Først ut er en oversikt over de ti desidert verste titlene NRK har gitt sine programmer gjennom tidende. For er det noen som husker ”Jeg - en damaskvever", "Det gode traktorsetet og ryggen" eller ”Den vil jeg nynne for deg”?

Serie

TYPISK NORSK Sesong 3 10 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

P315-2

Nøkkelord

dialekter, språklære, nynorsk, dialekt, norrønt språk, juss-språk, språk, ord, dysleksi, ordbok, språkregler

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.