Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 8

28.04.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk  Sesong 2 Del 8  Mennesket og språket

Petter W. Schjerven presenterer denne sesongens siste Typisk norsk.
Flere spørsmål blir stilt i sesongens siste program: Menneskelig kommunikasjon er unik i forhold til andre arter, men er det en grense for hvor mange språk man kan beherske? Og hvorfor er det så vanskelig å si tre hyggelige ord til dem som fortjener å høre det aller mest? Aksel Hennie og Ane Dahl Torp spiller i Typisk norsk sin kortfilm.

Per Andersen er hjerneforsker. Han vet masse om hvordan dette fantastiske organet fungerer, men selv for ham er menneskets evne til kommunikasjon litt av et mysterium. Han er imidlertid sikker på en ting: Vi vil aldri klare å lage maskiner som er like flinke til å fortolke, forstå og ytre mening. Andersen tror ikke det finnes noen begrensning i hvor mange ord man kan lære seg.

Glottoman
Et godt eksempel på det er Rolf Theil. Han er glottoman. Se, der lærte du et nytt ord. En "glottoman" er en språkfantast. Theil snakker intet mindre enn 50 språk, og bør dermed kunne gjøre seg forstått stort sett over alt. Han leser grammatikkbøker som andre leser romaner, og han avslører at han i likhet med de fleste andre synes verbtider er det vanskeligste.

Tre små ord

Til tross for at vi stadig kommuniserer mer og mer og på flere og flere måter, har mange fremdeles store vansker med å erklære sin kjærlighet til sin utkårede. De tre små ordene er veldig vanskelig å si. I kortfilmen "De vanskeligste ordene i verden" viser Ane Dahl Torp og Aksel Hennie hvordan det ikke bør gjøres.

Forfatter Torgrim Eggen er ukens gjest.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-8

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, hjerneforsker, mysterium, fortolke, forstå, mening, røverspråk lære, språkfantast

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.