Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 7

21.04.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk  Sesong 2   Del 7 Skandinavisk mesterskap

Hvem forstår hverandre best av dansker, svensker og nordmenn? Hva betyr egentlig alle ordtakene vi krydrer språket med? Og hva snakker statsmeteorolog Kristen Gislefoss om når han ikke snakker om været?

Norsk er ikke akkurat blant verdens største språk, men det er nærmere toppen enn bunn. Faktisk er norsk nummer 142 av 6000 registrerte språk i verden. Nynorsk sliter. Det er i dag 11% som bruker det som målform i dagliglivet, en halvering siden 1950.

I kveldens program blir det mer fakta om norsk, blant annet hva som er det lengste ordet, hvilke ord vi bruker oftest og hvilke ord som har flest konsonanter og vokaler på rad.

"Jag fattar inte hvad det er du sier"
Forstår svenskene alminnelig norsk? Forstår danskene svensk? Skjønner vi muntlig dansk? Programleder Schjerven samler tre tilfeldige skandinaver for en uhøytidelig test av hverandres språkforståelse. Både enkeltord og hele setninger skal fortolkes. Vi røper ingenting annet enn at Arne Torp, amanuensis i nordisk, kan fortelle at "danskene sliter med dansken".

Smaltalk
Norge feirer i disse dager hundreårsjubileum som selvstendig nasjon. Hva har vi snakket mest om i denne perioden? Været, selvsagt. Hva annet kan vi nordmenn småsnakke om? Typisk norsk arrangerer et eksperiment: Ingredienser er heisen i Postgirobygget, statsmeteorolog Kristen Gislefoss og et hemmelig kamera.


Ordspråk og ordtak er ment som illustrasjoner og metaforer, og de krydrer språket. Dessverre er det ikke alle som bruker dem på rett måte. Resultatet er at meningen forsvinner eller endres totalt. Petter W. Schjerven undersøker om folk reagerer når han bruker ordspråkene helt, helt feil.

Kåre Willoch er ukens gjest, og han benytter sjansen til å komme med en oppfordring til landets sportsjournalister. Apropos sport: I kveldens program er det et verdensrekordforsøk!

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-7

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, hjerneforsker, mysterium, fortolke, forstå, mening, røverspråk lære, språkfantast, skandinavisk, nynorsk, konsonanter, vokaler

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.