Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 6

14.04.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 2 Del 6 Kort og fyndig

Typisk norsk ledes av den alltid sprudlende Petter W. Schjerven.
Både reklame og avisoverskrifter forsøker å skape oppmerksomhet og vekke interesse. Blant virkemidlene finnes slagord, rim og ordspill. Typisk norsk ser nærmere på hvordan det fungerer. Og finnes det bevaringsverdig graffiti? Men aller først: de fire store.

"De fire store" er et begrep i norsk litteraturhistorie. Men klarer folk å huske hvem de er, og hvorfor er det en av dem som glemmes oftere enn andre? Og hvem av dem, om noen, kommer til å bestå? Petter W. Schjerven spør litteraturviterne.

Typisk norsk: Fordi du fortjener det

Løssalgsaviser konkurrerer om oppmerksomheten. Det samme gjør ulike produkter i butikkene. Hvilke mekanismer benytter de for å virke fristende for lesere og kunder? Slagord og overskrifter er helt avgjørende.

Journalist Nils Christian Geelmuyden er en mester innen faget, og han avslører litt om hvordan han jobber. I tillegg blir vi med inn i VG for å se hvordan en avisside skapes.

Kunst eller forsøpling
Det er en evig runddans: Noen lager en "tag" eller "piece", og like etter blir den forsøkt vasket bort. Er graffiti kunst eller forsøpling, og går det an å forene de to? I kveldens Typisk norsk fortelles historien om en spesielt gjenstridig Rolling Stones-hyllest.

Ukens gjest er journalist Sissel Benneche Osvold i Dagbladet. Hun har høstet mye anerkjennelse for sin skrivekunst, men er hun like flink i nynorsk?

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-6

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, fortolke, forstå, mening, nynorsk, konsonanter, vokaler, reklame, rim, ordspill

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.