Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 5

07.04.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 2   Del 5 Import og eksport

Programleder Petter W. Schjerven har truffet norsk-studenter i Italia.
Norsk importerer mange ord og eksporterer også noen. Særlig er norsk populært blant en spesiell gruppe italienske musikkelskere. Dessuten: Det er ikke sant at navnet skjemmer ingen.

I et undervisningsrom på Universitetet i Roma sitter en gjeng ivrige studenter og gjentar norske ord og setninger etter instruks fra lærer Sven Otto Scheen. Nesten alle studentene er kledd i mørke eller svarte klær, og mange av dem har naglebelter og høye, jernbeslåtte støvler. Samtlige hører på black metal, en musikksjanger som de mener er synonymt med Norge. Det er band som Dimmu Borgir og Satyricon som har fått dem interessert i det norske språket. Og Hamsun, naturligvis. Petter W. Schjerven reiste til Roma for å høre mer.

Navnet skjemmer noen
Når internasjonale selskap skal introdusere seg for markeder i andre land, kan det være lurt å undersøke på forhånd om navn eller merker vekker anstøt. Fraktselskapet Toten transport er helt greit i Norge, men det spørs om ikke bilister på autobahn reagerer litt mer. Og kan man introdusere en parfyme som heter "Tiss"?

Et bilde sier mer enn mange ord
Vi omgis av stadig flere piktogrammer. Tegn og symboler finnes på skilt, i bruksanvisninger og en rekke andre steder. De fleste av dem er intuitivt forståelig for oss, og de krever langt mindre plass og tid enn å forklare det samme med ord. Professor Jon Bing vet mer om piktogrammer.

Ukens gjest er skuespiller og musiker Samsaya, mens Aaste Kveseth forteller det som er verdt å vite om hovedoppgaven sin. Dessuten blir det en ramsalt tur på bøljan blå.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-5

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, fortolke, forstå, mening, undervisning, studenter, setninger, import, eksport

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.