Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 4

31.03.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk  Sesong 2   Del 4 Flott program med stort potensiale.

Programleder Petter W. Schjerven vet forskjellen på veranda og balkong. Gjør du?
Hva er en visjon, og hvorfor skal alle ha det? Hva mener eiendomsmeglerne egentlig? Og hvorfor snakker man om krig i mange sammenhenger, unntatt når det dreier seg om krig?

En virksomhet med respekt for seg selv har en visjon. I følge Ingebrigt Steen Jensen skal "visjonen fortelle de ansatte hvorfor de kommer på jobb". Men hvor verdifulle er visjonene? Blir de fort meningsløse tautologier best egnet for å spille "bullshit"-bingo med? Programleder Petter W. Schjerven møter en språkprofessor og en bingo-spiller.

"Potensiale" = "litt stygg"
Boligannonser er fulle av omskrivinger og eufemismer. Man skal være bra naiv for å tro alt som står der, for meglerens oppfinnsomhet kjenner ingen grenser. I kveldens program får du vite hva ord og uttrykk som "studioleilighet", "stort potensiale", "fjordgløtt" og "stenkast" egentlig betyr.

Strid om "krig"
Nesten daglig kan man lese om "krig" i avisene. Som oftest dreier det seg slettes ikke om det vi vanligvis forstår med krig, men snarere om idrett, konkurranser, uenighet eller uoverenstemmelser av det litt mer uskyldige slaget. Samtidig vegrer politikerne seg for å omtale krig som "krig", de kaller det heller "begrenset militær operasjon", "humanitær intervensjon" og andre mer sympatiske uttrykk. Hvorfor?

I tillegg blir det mer om forskere som finner ut hvordan vanlig mennesker snakker til daglig. I arbeidet sitt har de analysert realityserien Big Brother.

Kåre Valebrokk er ukens gjest, og Petter oppklarer forskjellen mellom veranda, balkong, terrasse og altan.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-4

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, fortolke, forstå, mening, visjon, krig, lik mening, dagligtale

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.