Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 3

16.09.2014  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 2 Del 3 Språk og identitet

Programleder Petter W. Schjerven forteller om sammenhengen mellom språk og identitet.
Hvordan du snakker forteller mye om hvem du er og hvor du bor. Språk er en del av vår identitet. Det er forskjell på sossespråk og raddisspråk, og homsene har sitt eget vokabular. Dessuten: Hva er Norges styggeste dialekt?

Når vi snakker med andre, gjør vi hele tiden bevisste og ubevisste vekslinger og valg i måten vi uttrykker oss på. Vi snakker ikke på samme måten til besteforeldre som til venner. Måten man uttrykker seg på, sier derfor noe om hvem du er og hvilken posisjon du har.

Arbeiderbevegelse vs åsen

Trond Kirkvaags figur Jacob Winche-Lancke er en ekstremvariant av en vestkantsnobb, og han snakker helt forskjellig fra f.eks. Tron Øgrim, radikaler med et enda mer radikalt språk. Men snakker de egentlig troverdig? Rune Gerhardsen har synspunkter på den politiske sjargongen.

Homsespråk
Det homofile miljøet har også en egen måte å uttrykke seg på. Det er blant annet en stor forskjell på homsespråk og "skrullespråk", noe Blikk-redaktør Christian Bjørnæs forteller mer om.

Stygg dialekt
Lokalpatriotismen blomstrer når Norges styggeste dialekt skal kåres. Uten å røpe for mye kan vi si at det er et par gjengangere i folks oppfatninger av hva som er landets styggeste dialekt. Verken bergensk, trøndersk eller Østfold-dialekten henger særlig høyt. Hvem får den tvilsomme æren av å bli kåret til Norges styggeste dialekt?

Ukens gjest er mannen som uttaler "det" med t-endelse og ellers bestreber seg på å snakke slik at folk forstår det. Carl I. Hagen, selvfølgelig. Han har bestemte oppfatninger av hva han ville ha utrettet dersom han var språkminister for en dag.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-3

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, fortolke, forstå, mening, identitet, sossespråk, raddisspråk, vokabular, dialekt, uttrykk

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.