Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 2 DEL 2

10.03.2005  |  29 min  |  NRK1



Typisk norsk Sesong 2 Del 2 Musikk i språket

Petter Schjerven viser oss de musikalske sidene ved vanlig språk og kommunikasjon.
Kveldens program beveger seg for en stor del langs de musikalske linjer. Stikkordene er "battling", musikk på fly, fuglelyder og Ingrid Bjørnov - samt en viktig avklaring om korrekt uttale.

"Battling" er en spesiell form for rapp-konkurranse mellom en eller flere deltakere. Poenget er å fremføre en selvforfattet tekst, gjerne om et oppgitt tema, til en bestemt rytme. Man konkurrerer om å ha de beste rimene og de beste poengene. Vi hører og ser hvordan artistene "Skranglebein" og "Nils m/Skills" gjør det.

Musikalsk sikkerhetsinstruks
Ole Hamre er ikke som flypassasjerer flest. Han synes at kabinpersonalets opplesning av sikkerhetsinstruksene er som musikk i ørene bokstavelig talt. Hamre jobber med å identifisere musikalske uttrykk i ordinær tale, og han viser hvordan f.eks. George W. Bush og Martin Luther King i denne sammenheng besitter en del av de samme kvalitetene.

Kvitre, kvitre
Fugler kommuniserer med et utall forskjellige lyder. For de fleste mennesker er det komplett uforståelig, men kanskje det går an å finne ut mer om hva de egentlig mener? Petter Schjerven blir med to entusiastiske ornitologer ut i skogen.

Strategi og energi
Dette er to vanlige og flittig benyttede ord. Men hva er korrekt uttale; skal det være med "g"-lyd eller med "sj-"-lyd. Folket er splittet og usikkerheten råder. Typisk norsk har kanskje svaret.

Ukens gjest er Ingrid Bjørnov - suksessrik artist, låtskriver, kommentator, tekstforfatter og musiker. Hun synger, spiller og svarer på Petters og seernes spørsmål.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 2 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

0643-2

Nøkkelord

norsk, språk, kommunikasjon, ord, dialekt, fortolke, forstå, mening, battling, fuglelyder, musikk, uttale, rytme, låtskriver

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.