Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 1 DEL 8

19.05.2004  |  28 min  |  NRK1



Typisk norsk sesong 1 del 8   8) Kroppsspråk
 
Et faktabasert og humoristisk program for de som skriver, snakker, synger, gestikulerer eller bruker språket på andre måter. 

Kroppen kommuniserer
Petter Schjerven gir en innføring i kroppsspråk og tegnspråk.
Siste program av Typisk norsk handler om ikke-verbal kommunikasjon som kroppsspråk og tegnspråk. Dessuten avsløres det hvilket ord seerne har stemt frem som Norges nasjonalord, samt at det blir noen avsluttende betraktninger fra de engasjerte
rockerne i Black Debbath.

Mennesker kommuniserer både bevisst og ubevisst ved hjelp av tegn, fakter og mimikk.
Mye blir sagt og uttrykt uten bruk av ord eller skrift. 55% av alt vi kommuniserer skjer ved hjelp av kroppen. Men hvordan skiller nordmenns kroppsspråk seg fra andre nasjonaliteters? Og hvordan avslører kroppsspråket deg?
Kroppsspråksekspert Live Bessendorf Linseth gir svar.

Presentasjonsteknikk og tegnspråk
Firmaet Ergo Ego er etablert av skuespillere. De forteller hvorfor det er så viktig med god presentasjonsteknikk, og Bendik Østbye Johansen og Hanne Lindbæk lærer seerne noen triks. Det blir også besøk på Norsk Tegnspråkteater. Her forteller teatersjef Mira Zuckermann hvordan døve uttrykker seg til daglig og på revyscenen.

Bare
Ordet "bare" er ikke bare-bare. Faktisk kan det bety og inneholde så mye at det er verdt en hel hovedfagsoppgave. Petter Schjerven tar oppgaven seriøst og undersøker hva den forteller om dette mye brukte ordet.

Nasjonalord
Hva er Norges nasjonalord? Gjennom hele programserien har seerne blitt oppfordret til å sende inn sine forslag til hva som bør være Norges nasjonalord.
Blant kandidatene finnes "lusekofte", "snillisme", "påskefjellet" og "hurtigruta". Blir det et av disse, favoritten "matpakke", eller kanskje noe helt annet?
Resultatet offentliggjøres i dette programmet.

Sterke meninger
Ukens gjest er Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi. Hylland Eriksen er kjent som en ivrig debattant, og han har sikkert meninger om det norske språket og språkdebatten. Det har også tungrockerne i Black Debbath, og avslutningsvis synger de frem sitt budskap i låta "Styrk norskfaget".

Serie

TYPISK NORSK Sesong 1 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

1149-8

Nøkkelord

språklære dialekt, sidemål pedagogikk spes ped, språkopplæring

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.