Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 1 DEL 6

05.05.2004  |  28 min  |  NRK1



Et faktabasert og humoristisk program for de som skriver, snakker, synger, gestikulerer eller bruker språket på andre måter.

Typisk norsk sesong 1 del 6   6 Språkkrigen

Den norske språkkrigen har pågått i 200 år, og ingenting tyder på at den er i ferd med å dø ut. I kveldens program blir det en nærmere titt på denne striden, samt på fenomenet med språk og kjønn og den stadig ”om seg grip ende ord del ingen”.

Hva aksepteres hvor
I Åsane i Bergen er fronten mellom nynorsk og bokmål spesielt merkbar. I fjor arrangerte barneskolene i distriktet avstemming om bokmål eller nynorsk skulle være hovedmål. Bokmål vant med en stemmes overvekt. "Typisk norsk"-redaksjonen har tatt turen til Åsane.

Språk og kjønn
For tre tiår siden forsvant kvinnelige endelser på yrker som lærerinne og forfatterinne. Feministen Berit Ås mener vi igjen bør benytte de gamle formene. Forfatter Helene Uri er uenig. Hun synes det er mer plagsomt å bli kalt kvinnelig forfatter.

Orddeling
"Astronomer mot orddeling" er en organisasjon som kjemper mot unødvendig orddeling. Programleder Petter Schjerven snakker med en av frontfigurene, Bare Egil. Han fremfører dessuten sin egen protestvise "Ved rørende norske rett skrivnings regler".

Kraftuttrykk
Hvorfor er det store forskjeller på hva man tillater av banning i ulike deler av Norge? I Nord-Norge kan man kalle en politimann for "hæstkuk", mens å kalle en politikonstabel i Trondheim for "idiot" koster 4000? Redaksjonen presenterer sin egen geografiske oversikt over banning og bøter.

Serie

TYPISK NORSK Sesong 1 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

1149-6

Nøkkelord

språklære dialekt, sidemål pedagogikk spes ped, språkopplæring

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.