Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 1 DEL 5

21.04.2004  |  28 min  |  NRK1



Et faktabasert og humoristisk program for de som skriver, snakker, synger, gestikulerer eller bruker språket på andre måter.

Typisk norsk sesong 1   del 5 Norsk på utenlandsk 

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket.
Norsk kan ikke akkurat betegnes som et verdensspråk, og i dette programmet ser vi nærmere på hvordan utlendinger oppfatter språket vårt. Dessuten undersøker vi hva som er Norges nasjonalord, og programleder Petter Schjerven spør folk på gata om de er fornøyd med navnet sitt.

Norsk sett utenfra
Det er ikke mange utlendinger som behersker norsk, og det er ikke så rart. I verdensmålestokk er det et lite språk. Petter Schjerven har møtt den australske skuespilleren Nicholas Hope, kjent fra "Bad Boy Bubby". Han forteller om sitt første møte med det norske språket.

Det hender at folk snakker norsk i utenlandske filmer. Eksempler er "X-Files", "The Thing" og "Den 13. krigeren". Dennis Storhøi spilte i den sistnevnte, og han beretter om hvordan han oppfattet utenlandske filmfolks holdning til "autentisk norsk".

Nasjonalordet
Hva er Norges nasjonalord? Har vi et ord som beskriver det norskeste av det norske? Hva med "matpakke"? Vi besøker matpakkefabrikken og snakker med sosiologen og matpakkeforskeren Runar Døving.

Navn
Er folk fornøyde med navnet sitt? Petter Schjerven snakker med folk på gata, og han møter navneekspert Åse Wetaas. Hun forteller om endringene i navnekurver og hva som er populært nå. Hva er forbudt å hete i dagens samfunn?




Serie

TYPISK NORSK Sesong 1 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

1149-5

Nøkkelord

språklære dialekt, sidemål pedagogikk spes ped, språkopplæring

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.