Vis meny
Alle nedlastbare

TYPISK NORSK SESONG 1 DEL 4

14.04.2004  |  28 min  |  NRK1



Et faktabasert og humoristisk program for de som skriver, snakker, synger, gestikulerer eller bruker språket på andre måter.

Typisk norsk sesong 1    del 4 Språkutvikling


Språkets utvikling
Visste du at verdens største private samling av eksempler på skriftspråk er norsk? 
I dette programmet blir det en kikk på noen av skattene i samlingen, og programleder Petter Schjerven undersøker språkutviklingen de siste 1000 år. Er det likheter mellom runer og tagging og SMS? De tidligste skriftspråkene ble laget i leire, stein, papyrus, tre og andre materialer. Noe av dette har overlevd til vår tid, og en av verdens største private samlinger med ulike uttrykk for skriftspråk befinner seg i Norge. Petter Schjerven får se denne unike kulturarven.

Runer i dagliglivet
Mange forbinder runer med høytidelige gravstøtter og minnesmerker. Slik var det ikke alltid, og man har funnet inskripsjoner på tre og bein der innholdet var av en helt annen karakter. De kan sammenlignes med dagens skriblerier på toalettvegger.
Runeeksperten Terje Spurkeland forteller oss mer om runene.

Skarring
Skarringen sprer seg i Norge. Typisk norsk har besøkt Sogne i Aust-Agder. Det lille stedet befinner seg akkurat på "skarregrensen", noe som splitter samfunnet i to uttalemessig.

SMS
SMS er først og fremst ungdommens språk. Begrensningen på 160 tegn medfører en egen stil og mange forkortelser. I fjor kom den første Bibelen på SMS. Hvor går SMS-språket? Og hva skrives det om?

Serie

TYPISK NORSK Sesong 1 8 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

1149-4

Nøkkelord

språklære dialekt, sidemål pedagogikk spes ped, språkopplæring

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.