Vis meny
Alle nedlastbare

DIALEKTRIKET DEL 3

10.11.2013  |  39 min  |  NRK1



Dialektriket Del 3:6


De dummes dialekt
Dialekten gjør deg dum, smart, kul eller teit bare du så vidt har åpnet kjeften. Hvorfor er det slik, og går det an å snu det?

Vi dyrker fordommene vi har mot hverandre gjennom dialektene. Det brautende skrålet til bergenseren. Den grove vitsen til nordlendingen. Det dumme blikket til østfoldingen. Alle i landet har vi noen vi gjør narr av. Men hvordan er det å være den som alle ler av?

Dialekthierarkiet
Christine Natalie Meyer fra Fredrikstad blir flau hver gang hun hører dialekten sin på tv. Hun er en av dem Yasmin Syed møter i Fredrikstad i denne tredje episoden av «Dialektriket», sammen med revy-veteranen Rune Nielsen og leder for Østfold Mållag, Magne Aasbrenn.

Yasmin møter også nordlendingen Frida Buschmann, som ble knust da hun kom til Oslo på 50-tallet. Hun turte knapt å åpne munnen fordi alle rettet og hakket på språket hennes. Hvorfor er det slik at noen skal skamme seg over dialekten sin?

Yasmin bestemmer seg for å ta opp kampen sammen med østfoldingene. Går det an å snu dialekthierarkiet? Hva skal til for at østfoldingene får hevet statusen til dialekten sin?

Om serien
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i "dialektparadiset" Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.

Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed

Serie

Dialektriket 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Norsk

Utlånsnummer

P1252-3

Nøkkelord

dialekter, dialektar, forståelig, uforståelig, dialekt-krise, utvikling, konservere

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.