Vis meny
Alle nedlastbare

IBSENS DRAMATISKE KVINNER DEL 1 NORA

30.08.2011  |  29 min  |  NRK2Ibsens dramatiske kvinner: Nora        HELE SERIEN - 6 program a 30 min. - kr. 650.-  + porto.  2 stk DVD 
                                                            NEDLASTING : kr. 50.- pr. program.  Enkeltvis på DVD 175,- + porto

Et møte med Ibsens kvinner
Møt Ibsens dramatiske kvinner på en helt ny måte i denne serien om serie om makt, begjær, erotikk og forbrytelser.

Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

Kriminelle kvinner
I første program ser vi nærmere på Nora fra "Et Dukkehjem". Som flere av Ibsens mest sentrale kvinneskikkelser har Nora sine skjeletter i skapet. Ibsens kvinner er gjerne kriminelle, eller har en lemfeldig omgang med sannheten, og gjør seg skyldige i falskneri, medvirkning til drap, grov omsorgssvikt, eller kamuflerer kriminelle handlinger og forhold av stor betydning for andres liv.

Hvis de seks kvinnene som portretteres i denne serien var blitt tiltalt i dag, ville antagelig bare en av dem blitt frikjent.

Internasjonalt blikk
Ibsen er noe av det beste Norge har å by på, og i NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Program 1: Verdensstjernen "Nora"
"Et dukkehjem" (1879) er historien om Nora, som redder sin manns liv ved å begå en forbrytelse hun i løpet av stykket forstår konsekvensene av. Det valget hun da tar, å forlate sin mann og sine barn for selv å kunne bli voksen, har blitt et symbol på alle kvinners frigjørelse. Stykket har ikke minst betydning i land hvor kvinners stilling er vanskelig i dag. I Kina er Nora mer kjent enn Ibsen og Ibsen mer kjent enn Norge.

Serie

Ibsens dramatiske kvinner 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Drama, Litteratur, Norsk

Utlånsnummer

A779-1

Nøkkelord

ibsen, nora, et dukkehjem, forbrytelse, likestilling, skilsmisse, kriminelle

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.