Vis meny
Alle nedlastbare

IBSENS DRAMATISKE KVINNER DEL 3 HEDDA GABLER

13.09.2011  |  29 min  |  NRK2



Hele serien på 6 program :kr. 650.- + porto på 2 stk dvd. Nedlasting kr. 50.- pr. program. Enkeltvis på DVD 175,- + porto

Ibsens dramatiske kvinner: Hedda Gabler

Krevende Hedda Gabler
Hedda lar seg styre av egoisme og destruktive impulser og er den mest kriminelle av alle Ibsens kvinneroller, en særdeles krevende rolle å spille. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, spilles Hedda Gabler stadig oftere på verdens scener.

Heddas lengsel og maktbejær driver henne til å gjøre valg som fører både henne selv og andre i undergangen. Offisersdatteren har alltid hatt tilgang på skytevåpen, og dette kan være en inngang til at Hedda blant flere kriminelle Ibsen-kvinner, kanskje blir den verste av dem.

Tre skuespillere som har brynet seg på Hedda, blir intervjuet i programmet: Monna Tandberg, som spilte Hedda i Fjernsynsteateret i 1975, Juni Dahr, som har reist rundt med sin monologforestilling "Ibsen-kvinner", og Andrea Bræin Hovig som spilte Hedda i fjor, i en forestilling som blir på nytt er aktuell på Nationaltheatret.

I tillegg møter vi Hedda i Mona Hoflands skikkelse fra 1966, og flere moderne internasjonale versjoner. I Kina har Hedda som operafigur et budskap til unge kvinner, der gifter hun seg for penger uten å satse på egen utdannelse og eget arbeid.

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Dokumentarserie i seks episoder. 

Serie

Ibsens dramatiske kvinner 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Drama

Utlånsnummer

A779-3

Nøkkelord

hedda, egoisme, kriminell, lidenskap, frihetstrang, lengsel, valg, fatale

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.