Vis meny
Alle nedlastbare

IBSENS DRAMATISKE KVINNER DEL 6 RITA, LILLE EYOLFS MOR

04.10.2011  |  29 min  |  NRK2Hele serien på 6 program på 2 stk DVD koster kr. 650.- + porto. Nedlasting kr. 50.- pr. program. Enkeltvis på DVD 175,- + porto


Ibsens dramatiske kvinner: Rita, Lille Eyolfs mor Del 6:6

Lille Eyolf - en families tragedie
Lille Eyolf er det ensomme barnet som de voksne ikke klarer å ta ansvaret for - et tema som Barneombudet i dag er opptatt av. . Mens foreldrene har en elskovsstund, faller gutten ned fra stellebordet og blir alvorlig skadet. Men ulykken ender ikke der.

Rike Rita Allmers har kjøpt seg en tiltrekkende ektemann med skrivesperre; Alfred Allmers prøver år ut og år inn å skrive den store boken om "Det menneskelige ansvar". Rita er kun opptatt av mannen sin og kjemper om å få hans oppmerksomhet hele tiden. Halvsøsteren til Alfred er den sky og gåtefulle Asta. Både Asta og Rita elsker Alfred intenst. Trekantdramaet er ikke til å unngå.
Eyolf drukner noen år senere når når den mystiske Rottejomfruen lokker både ham og rottene ut på dypet. Ritas valg, å være elskerinne og ikke mor med ansvar for liv, skal koste henne dyrt.

Flere tolkninger
I kveldens episode av "Ibsens dramatiske kvinner" får vi flere tolkninger av "Lille Eyolf". I Fjernsynsteatret fra 1983 møter vi Anne Marie Ottersen og Tone Danielsen som Rita og Asta, og i oppsetningen fra 1968 er Rut Tellefsen og Lise Fjeldstad de rivaliserende kvinnene Rita og Asta. I tillegg viser vi glimt fra den spansk-norske filmen "The Frost", en interessant punjabi-tolkning av stykket samt en tolkning laget av det nederlandske O.T. Theater fra Rotterdam.

Uansett hvilken kultur Rita tolkes i, må hun takle sorgen etter å ha vist en så stor grad av omsorgssvikt at hennes eget barn drukner. Rita ville først og fremst være elskerinne. Hun orket ikke pliktene som en mor med ansvar for liv, har.

Valget slår hardt tilbake. Hvordan kan hun noensinne gjøre det godt igjen? Kan overklassekvinnen Rita hjelpe de fattige barna som ikke hjalp hennes barn? Kan Rita noensinne få Alfreds tillit tilbake?

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i Fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Dokumentarserie i seks episoder.

Serie

Ibsens dramatiske kvinner 6 deler

Anbefalt for klassetrinn

8-13

Fag

Drama, Litteratur, Norsk

Utlånsnummer

A779-6

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.