Hvert år strømmer fiskebåter til Lofoten for å ta del i det tradisjonsrike skreifisket.
På Røst dobles folketallet i noen hektiske uker, og alle - store som små - er i sving for å ta unna lofotfisket.
Hvert år, mellom februar og april, er den nordlige delen av norskekysten gyteplass for millioner av torsk. I denne perioden gjør hundrevis av båter seg klar for det store lofotfisket!
Lofotfisket hører med til våre mest tradisjonsrike fiskerier, og er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge.
Fisket foregår vest og nord i Vestfjorden, mellom Bodø og Røsthavet, og strekker seg så langt tilbake som historie og muntlige overføringer rekker.
Historisk fiske Man regner at Lofotfisket tok av for fullt rundt 1100-tallet, og hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet, med omkring 30 000 fiskere. I dag ligger antall fiskere på rundt 3000-4000, og har holdt seg slik de siste 15 årene.
Opp gjennom tidene har fiske etter torsk vært et viktig levebrød for tusenvis av mennesker, og inntil 1940 var lofotfiske hovedinntektskilden for flertallet av fiskerne i Nord-Norge.
Lofotfisket ble opprinnelig drevet fra åpen båt, og kunne være svært farlig i stormfullt vær. I dag består fiskeflåten av moderne båter, men fiskeredskapene er stort sett de samme som tidligere: garn, line og jukse (håndsnøre).
Lofotoppsynet Lofothavet er inndelt i ulike felt, og fiskerne får tildelt et felt alt etter hvilke fiskeredskap de bruker. Hver vinter vrimler det av båter på disse feltene, og det er viktig å sikre at de lover og regler som gjelder, overholdes. Dette gjøres av et eget oppsyn, som sørger for at fiskerne holder seg innenfor den sonen de har fått tildelt.
Lofotfisket har alltid vekslet mellom gode og dårlige år, og har gitt varierende utbytte. I dag fisker man mellom 20 og 50 tusen tonn skrei på en sesong.