Korrespondentane (t) (6:10) KINA HJELPER VERDENSvensk utanriksmagasin.
I Bosnia bygger kinesarane eit enormt kolkraftverk som skal gi både energi og arbeidsplassar. Kina har blitt den store hjelparen i vår tid.
I Afrika har dei gjort ein stor innsats, og no er det europeiske land som får bistand.
Programleiar: Erika BjerstrÜm
Er Kina det beste som har hendt verden?
Ikke noe land har bistått Afrika mer enn Kina. Nå er det Europas tur. I Gabon har kineserne bygd en fotballstadion som takk for landets olje og tømmer, i Peking får afrikanske studenter topp utdannelse og i Bosnia bygger Kina et enormt kull-kraftverk som gir energi og arbeid.
Foto: For mange kinesere er Bosnia spesiell. De jugoslaviske filmene om partisanhelten Valter var veldig populær i Kina, så populær at kinesiske barn er blitt oppkalt etter ham.
Foto: Det kinesiske flagget vaier på bygget til det nye kull-kraftverket i Stanari nær Banja Luka i Bosnia.
Erika BjerstrÜm og Marco Nilson reiste til Gabon i Vest-Afrika. Landet har som så mange andre afrikanske land et stort handelsutbytte med Kina, og har høstet fruktene av det.
Gabon har «helt gratis» fått en nasjonalarena og en masse infrastruktur. Landet betaler imidlertid med sine naturrikdommer og det truer blant annet den unike naturen med blant annet ville elefanter, som de to reporterne lykkes å filme.
Men nå har Gabon begynt å stille krav til Kina om å bedre miljøet og har oppnådd nye avtaler med de verste miljø- og forurensningssynderne.
Kina er også en stor aktør når det gjelder utdanning. Titusener av studenter, mange fra Afrika, studerer gratis med stipender på universitet og høgskoler i Peking.
Lars Moberg og Henri Seng traff Ndoti Nembe fra Gabon og Felix Habarugiba fra Rwanda. De er veldig takknemlige for all hjelp de får fra Kina for å skaffe seg kunnskap og en bede framtid, dels for seg selv men også for sine hjemland.
Kina øker også sitt nærvær i Europa. Spesielt der andre land kvir seg for å satse. På et toppmøte i Bukarest i november lovet Kina å investere 63 milliarder kroner i sørøstre Europa.
Claes JB LÜfgren reiste til Bosnia der et nytt kull-kraftverk nå bygges av et kinesisk selskap og med kinesisk finansiering.
Men selv i Bosnia er miljøvern kommet i fokus etter at mange frykter at det nye kull-kraftverkets utslipp ikke kommer til å leve opp til EUs miljøkrav.
Dessuten oppdaget Claes og Ulf at de kinesiske båndene til Bosnia har mange flere dimensjoner enn de som ligger klart i dagen.