Vis meny
Alle nedlastbare

URTIDSDYR I GRENSELAND Ut i naturen

11.03.14  |  29 min  |  NRK1

/>Redningen?
Moskuskalven Idun er født i en innhegning i Funasdalen i Sverige. Nå skal hun settes ut i grensefjella for å gi den lite kjente norsk-svenske stammen en ny framtid.

Ut i naturen får overvære prosessen. Hvordan kommer det til å gå? Vil Idun bli en del av flokken? Og kommer oksen Pitareq jr. til å gjøre henne drektig?

Forhistorien
Høsten 1971 la fem moskusdyr ut på en ekstra lang fottur østover fra den norske flokken på Dovrefjell. De vandret helt til Harjedalen i Sverige. Om vinteren holdt de til på svensk side av grensa, om sommeren dro de på kjærlighetsferie til Femundstraktene i Norge. De ble til en ny stamme, trivdes og fikk unger.

Svenskene syntes det var stas å få et nytt innslag i sin fauna på 70-tallet. Dom konstiga djuren vid gransen ble snart en attraksjon. På det meste talte flokken 40 dyr. Men innavl, dårlig vinterbeite, kalking, forstyrrelser fra snøskutertrafikk og ulovlig jakt gjorde at mange dyr døde.

Gode hjelpere
Mange entusiaster både på norsk og svensk side holdt nøye øye med dyrene. Etter hvert forsto svenskene at de måtte hjelpe flokken med nytt blod hvis den skulle overleve. En okse, opprinnelig fra Grønland, ble også satt ut i fjellet som ny frier. Hunndyr ble hentet ut fra fjellet for å møte okser i dyreparker. Kalven Idun er et resultat av dette.

De mange entusiastene er svært spente når hun settes ut til den ville flokken i fjellet for å bidra til familieforøkning.

Egenproduksjon, 2013

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.