Vis meny
Alle nedlastbare

LARVEBURGER OG GRESSHOPPESNACKS

20.02.2014  |  29 min  |  NRK1Schrødingers katt: Larveburger og gresshoppesnacks

Vi må finne noe annet å spise i framtida. FN anslår at etterspørselen etter kjøtt vil øke med to-tredeler i løpet av de neste 40 åra. Slik vi produserer i dag, kan dette bli katastrofalt for jorda.

Kan insekter, tang og tare erstatte biffen for å bidra til å redde verden? Eller kan teknologien redde oss?
At oksekjøtt kan produseres utenfor dyret, har lenge vært science fiction. Vi har møtt mannen som for første gang i verdenshistorien har vist at det er mulig. Og hvilke muligheter ligger i genmodifisert dyrefor som tåler mer og vokser fortere?

Havet er framtidas åker, mener noen. Tang og tare kan brukes til for, medisin og drivstoff, men det er på matbordet algene har sin store framtid. I dag kommer 95 prosent av all mat fra landjorda, mens havet har et stort potensial for menneskemat.

Kan vi utnytte det vi har rundt oss av kravlende kryp og dyr når vi skal fylle matfatet i fremtida? Insektene produserer spiselige proteiner mye raskere enn pattedyr, tonnevis med larver kan produseres på få dager.

Per Olav og Eldrid tar dristige skritt i jakten på alternativ til oksekjøttet. Kan vi spise det utenkelige? Våre holdninger og tradisjoner utfordres kraftig når vi skal se inn i fremtidas matfat.

Egenproduksjon
Programledere: Per Olav Alvestad og Eldrid Borgan

Serie

Schrödingers katt

Anbefalt for klassetrinn

5-13

Fag

Fremmedspråk, Natur og miljøfag, Samfunnsfag

Utlånsnummer

N1249

Nøkkelord

mat larver tang tare gresshopper kjøtt framtid, dokumentar, miljØ, matkultur, mattradisjoner

Tilgjengelig som

› Nedlasting

Lån / kjøp via mobil er dessverre ikke mulig. Vennligst logg inn via vanlig nettleser.